22 деца със симптоми на хранително отравяне бяха приети вчера

...
22 деца със симптоми на хранително отравяне бяха приети вчера
Коментари Харесай

До два-три дни ще стане ясно от какво са се отровили 22 деца в Ямболско

22 деца със признаци на хранително отравяне бяха признати през вчерашния ден вечерта и през нощта в Ямболската болница. Те са на възраст сред 7 и 11 години. В положително общо положение са.

Източникът на болестта към момента не е открит. Резултатите от инспекциите се чакат до два-три дни.

Всички деца са от един жанр от село Хаджидимитрово, само че учат в прилежащото Дражево. Вчера са обядвали в учебния стол храна, доставена с кетъринг, от компания, която храни всички учебни заведения в община Тунджа. От тази храна през вчерашния ден са приготвени общо 720 порции. Няма недоволства от други деца, от други учебни заведения и села.

Първата група е приета в болница към 19 ч. По-късно с коли за спешна помощ са докарани още деца.

„ Симптомите са идентични - с болки в корема и повръщане, несъмнено, в друга степен при другите дечица… Това са признаци от клинична картина на хранително отравяне “, сподели доктор Валентин Вълчев, дежурен доктор в Спешното поделение.

„ Докато бяха на учебно заведение нито едно дете не се е оплакало “, разяснява Марина Николова, шеф на ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “.

„ Тази храна се подготвя в профилирано заведение, което дава отговор на всички санитарни изисквания”, разгласи Антон Кръстев, секретар на община Тунджа.

На метри от учебното заведение има и барче. „ Вчера съм продала 20 хамбургера и 5 банички… Сутринта се разясняваше тук, че може би са ходили да берат гъби и дали не са яли някои от тях гъби “, споделя Вълкана Стоянова, продавачка в барчето.

„ Допускаме и други версии. Това са от пет-шест ромски фамилии братя и сестри – нещо да са яли дружно в домашни условия храна или от другаде. Работим по разнообразни версии “, посочи доктор Николай Георгиев, шеф на БАБХ-Ямбол.

Освен компанията, ще бъдат тествани и всички магазинчета в двете села.

Децата ще останат в болничното заведение най-малко 48 часа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР