22 блока със 103 входа в квартал Столипиново са потенциално

...
22 блока със 103 входа в квартал Столипиново са потенциално
Коментари Харесай

Най-опасните 22 блока в Пловдив, които могат да рухнат и без силен трус

22 блока със 103 входа в квартал Столипиново са евентуално най-опасните здания в Пловдив. От години в постройките на улиците  „ Сокол „ и „ Батак ” извира вода от мазетата, които са напълно наводнени и недостъпни.
Прочетете още
Темата за положението на блоковете бе повдигната преди три години, когато кметът Здравко Димитров също се ангажира с решение на казуса, само че и до през днешния ден такова няма.

Кметът на регион „ Източен ” Иван Стоянов направи комисия, която да направи оглед на проблематичните жилищни здания. Тя откри, че са нужни 1,3 млн. лв., с цел да бъдат отводнени мазетата на блоковете, а по-късно да се направи и градивно проучване на постройките. 

„ След констатациите на комисията изпратиха докладна до Община Пловдив и кмета Здравко Димитров да се откри решение. Обследването, дали постройките са годни за живот, може да се направи едвам, когато се отводнят блоковете.  През последните три години не сме спирали да изпращаме писма, само че до този миг отговор няма ”, сподели районният кмет Иван Стоянов.  

Никой не знае в 103-те жилищни входа колко вода изтича и какви сметки навъртат жителите му. Простата причина е, че общите водомери са под утайките в мазетата.

Ако се вземе решение блоковете да бъдат отводнени и обследването покаже, че градивно постройките са здрави, то ще се пристъпи и към ограничения, с които да се реши казусът.  Екипи на ВиК са намирали възглавници, кокошки и цели глави зеле в тръбите.Сградните отклонения, както и отвесните щрангове в жилищните блокове са благосъстоятелност на община Пловдив, като тя ще би трябвало да ги ремонтира.

Самите блокове са общински и са зачислени към Оперативна програма „ Жилфонд ”, като  през годините е повдиган въпросът за продажбата им на алегорични цени, с цел да могат живеещите в тях да ги оправят. Малцина обаче са тези, които са изявили подготвеност да си купят жилищата си.

През 2020 година, когато тематиката бе съществено повдигната от локалната власт, се взе решение след отводняването и градивното проучване, да се  реши какво да се прави с блоковете. Ако второто покажеше, че те не са  годни за обитаване – да се съборят и построят нови.

Силните земетресения  в Турция още веднъж повдигнаха въпроса устойчивостта на постройките у нас, а в случай че има застрашени блокове – то сигурно тези 22 блока са част от тях.

Дори през новата стратегия за саниране ремонтът им да бъде вероятен, то без да се направи отводняване и проучване, те не могат да получат финансиране.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР