22 230 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха

...
22 230 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха
Коментари Харесай

Пристигнаха 22 230 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech

22 230 дози от ваксина та против COVID-19 на Pfizer/BioNTech дойдоха през вчерашния ден, 14 февруари, на Летище-София. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е седмата доставка от препарата на Pfizer/BioNTech.

До края на седмицата в страната ни се чака да дойде третата поредна доставка от ваксина та на AstraZeneca – 61 400 дози.

Все повече пациенти на доктор Десислава Георгиева декларират предпочитание да се имунизират против COVID-19. Много от тях обаче слагат изискване. „ Имат искания за съответни ваксини и такива, които споделят, че ще се имунизират единствено в случай че ваксина та е " на " другояче - не, ще чакат ”, споделя тя.

Макар и безапелационен, изборът не всеки път е елементарен. „ Аз избрах Moderna. Мисля, че това е по-добрият вид. Ако пациентите откажат съответен производител не бих и упорствала да се ваксинират. Ще се съобразя с тяхното предпочитание ”, показва още доктор Георгиева.

Заради лимитираните количества в доставките, персоналната лекарка е скептична, че скоро ще можем да избираме с кой препарат да се имунизираме. „ За страдание, моето мнение е, че нямаме право на избор, а ще е с каквото обезпечи страната ”, споделя тя.

Чакането за мечтаната ваксина ще отнеме няколко месеца предизвестява основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. „ Към момента няма действителен избор. Такъв ще има с влизането на още една-две ваксини и с увеличение на бройките. Така че лятото и ранната есен ще имаме всичко, за което България е сключила контракт ”, съобщи той.

Здравните управляващи твърдят, че в случай че пациент откаже да се ваксинира с съответен препарат, той няма да загуби правото си да се имунизира.

„ Той ще има право да получи ваксина на по-късен стадий, но  просто чака, когато предоставим на персоналния доктор ”, уточни Кунчев.

През март България ще получи над 500 хиляди дози от трите утвърдени ваксини, което значително ще разреши да бъде интензивен процесът по ваксина ция.

Втора доза от ваксина та против ковид е сложена на 25 хиляди души. „ След втората игла, след 7 дни, към този момент можем да приказваме за постоянен имунитет и доближаваме оптимални стойности на ваксина лна резултатност ”, сподели проф. Илко Гетов - представител на България в ЕАЛ.

Пациентите с алергии, автоимунни или ракови болести също могат да се имунизират. „ Единственото изискване е те да бъдат следени, да бъдат в ремисия. Пациентът може да си приема медикаменти, само че да няма обостряне на главното заболяване ”, уточни още Гетов.

Експертите поучават още дамите, планиращи бременност към този момент да не се имунизират.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР