22-23 дни от началото на учебната година 100 заразени деца

...
22-23 дни от началото на учебната година 100 заразени деца
Коментари Харесай

Министър Вълчев: 100 са заразените от COVID-19 ученици и деца, а учителите - 99

22-23 дни от началото на учебната година 100 заразени деца и ученици, 99 учители, заяви в " Денят започва с Георги Любенов " по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Процентът не е висок, коментира Вълчев, това са 4 пъти по-малко от общите стойности за страната.

Министърът съобщи и че има готовност за отваряне на един Център за електронно обучение на деца от вкъщи.

" Карантинираните паралелки са 5 на 1000, т.е. 5 не учат, 995 учат. Сега започнаха да се връщат първите карантинирани в началото на годината, тъй като мина 14-дневният период, така че, ако се запазят тези стойности средно дневно 200, това очакваме да бъде и стойността на карантинираните, процентът на карантинираните паралелки - половин процент ", категоричен бе Вълчев.

По думите му е много вероятно през януари и февруари да има по-значително затваряне на училища и детски градини. " Пак не говорим за цялата система, както беше пролетта, а в отделни общини, области, при достиган ена праговите стойности за грипните вируси, знаете, че децата много повече боледуват от грипни вируси, обратно на коронавируса, където при тях процентът е много по-нисък ", каза министърът на образованието.

Вълчев подчерта, че системата има готовност всяка една паралелка да превключва на обучение в електронна среда, както и цели училища, " т.е. няма да има загуба на време, много по-ефективно дори от гледна точка на усилия и време ще бъде обучението през тази година ".

Министърът на образованието каза, че целта е максимум присъствено обучение и учениците са възприели това и се радват, че са на училище.

" Нашият режим в училище е по-либерален отколкото в други страни, където се изискват да стоят през цялото време с маски в час. В общия случай под 10% да прекосят коридора, да излязат навън на двора или да отидат до тоалетна се налага ", каза Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Относно позволените дни за отсъствие от училище, той каза, че по решение на родителя са 10 дни, 3 - от класния ръководител, 10 - от директора.

" Ние сме в такава ситуация, в която постоянно трябва да търсим баланса между правото на образование и правото на здраве ", категоричен бе министърът на образованието.

" От здравна гледна точка това, което говорих с Министерството на здравеопазването, с лекарите, те казват, че е добре децата да не се струпват през лекарските кабинети, те пък казват, че е задължително децата да минат през лекарстите кабинети, защото иначе рискуваме някое дете, което има симптоми, които не може да види, да се разболее повече, респективно да се върне в училище без да е било диагностицирано ", продължи Вълчев.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 12805  Проф. Миланова: Трябва да се прави разлика сред болен и инфектиран човек

Проф. Миланова: Трябва да се прави разлика сред болен и инфектиран човек  Алибегов обезпокоен от информацията, която идва извън за COVID-19

Алибегов обезпокоен от информацията, която идва извън за COVID-19  Какви са правата на родители на изолирани деца? Какви са правата на родители на изолирани деца?
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР