2178 бебета са се родили през изминалата година в специализирана

...
2178 бебета са се родили през изминалата година в специализирана
Коментари Харесай

Тревожен спад на раждаемостта във Варненско

2178 бебета са се родили през миналата година в профилирана АГ болница във Варна. По-голям е броят на новородените момченца - 1158, момиченцата са 1020.

"За Варна има спад и за нашата болница, доколкото знам, и за сътрудниците от родилно поделение на окръжна болница, само че за някакви по-трайни заключения и трендове, би следвало да се види за интервал от пет години, за една-две години не е вярно да се вършат фрапантни заключения ", коментира проф. доктор Емил Ковачев, шеф на АГ болницата във Варна.

Причините да пада раждаемостта, съгласно експертите, не са единствено стопански. Процентът на стерилитет при дамите и мъжете нараства, а от ден на ден двойки възнамеряват своето първо дете след 35-годишна възраст.

"И това е тревожна наклонност, тъй като след 35 години нараства честотата на някои болести, както и периодичност на вродените аномалии ", допълва проф. доктор Ковачев.

Варненската АГ болница е второто по величина профилирано здравно заведение в страната. В неонатологичното поделение се грижат за всички прибързано родени деца в Североизточна България.

"Преждевременните раждания общо взето се движат постоянно в последните години. Специално за нашата болница процентът се движи сред 13 и 14,5 %, само че това е обикновено, тъй като при нас има едно друго неповторимо поделение за Североизточна България - патологична бременност, тук се насочват бременни със заплашващи спонтанни аборти ", сподели още проф. Ковачев.

Както множеството здравни заведения и варненската АГ болница се нуждае от нова инсталация, въпреки че по разнообразни стратегии и благодарение на донори тя се обновява от време на време, само че бързо се и амортизира. А лечебните заведения мъчно могат да се оправят сами със лични средства.

"Не е обикновено България като една от водещите страни с негативни демографски индикатори, клиничната пътека "Раждания " да е на загуба. Пътеките не са променяни в последните 8-9 години, а знаете лечебните заведения са търговски сдружения. Всичко скача - цени на консумативи, на ток, на медикаменти, а цената на главното постъпление за болничното заведение от Здравна каса стои едно и също ", заяви проф. Емил Ковачев.

Според медиците би трябвало да се усилят парите по някои от водещите клинични пътеки. Необходимо е също да спре приключването на медицински фрагменти в чужбина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР