217 са ранени на Западния бряг и в Йерусалим. Седем

...
217 са ранени на Западния бряг и в Йерусалим. Седем
Коментари Харесай

Палестинци на протести, сблъсъци след петъчните молитви

217 са ранени на Западния бряг и в Йерусалим. Седем души са потърпевши при пукотевица с бойни патрони, 45 - гумени патрони, трима са били блъснати от автомобил, а 162 са потърпевши в резултат на потребления от израелските сили сълзотворен газ. Най-малко 15 палестинци са ранени при конфликти в Ивицата Газа, заяви "Таймс оф Израел ".

В Стария град на Ерусалим и към него се стигна до конфликти сред палестинци и израелски служители на реда. Силите за сигурност разпръснаха дребна протестна проява. Хиляди палестинци се включиха в оповестения "ден на гнева ".

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица ", а също и "Нямаме потребност от празни приказки, имаме потребност от камъни и автомати Калашников ", заяви Ройтерс, обобщавайки обстановката в палестинските територии.

Във Витлеем маскирани младежи възпламениха гуми и замеряха с камъни израелските бойци, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха арестувани няколко души. Около 40 палестинци пострадаха при конфликти с израелски бойци в арабското село Кусра близо до Наблус.

Решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел провокира отвращение и митинги и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, оповестиха осведомителните организации. На някои места стачкуващите изгориха американски и израелски флагове.

В центъра на Аман протестиращите скандираха "Ерусалим е арабски " и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в разногласието към Ерусалим, тъй като йорданският крал е набожен страж на намиращата се на Храмовия рид в Стария град джамия Ал Акса, третата по значимост реликва за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единение против "ционистката офанзива ".

Съветник на великия имам на Ал Азхар съобщи по египетската държавна телевизия, че американското решение демонстрира какъв брой неспособна е интернационалната общественост да помогне за решение на спора със законови и политически средства.
Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на Съединени американски щати, било на която и да е друга страна, съобщи Мохамед Механа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР