21-ят Международен детски етно фестивал Децата на Балканите – с

...
21-ят Международен детски етно фестивал Децата на Балканите – с
Коментари Харесай

Започна международният етно фест в Минерални бани

21-ят Международен детски етно фестивал „ Децата на Балканите – с нематериалност в Европа “ стартира в Летния спектакъл на Хасковските Минерални бани, като ще продължи и на следващия ден, когато ще е формалното награждаване на отличените. Близо 2000 участници от България и чужбина с 299 осъществявания се показват на сцената му, заяви президентът на КТНСБ Пламен Димитров, който откри фестивала.

Преди това участници и посетители поставиха цветя и венци пред паметната плоча на проф. доктор Желязко Христов, по чиято концепция през 2001г. е сложено началото на самодейността.

Тази година на сцената се показват 170 колектива и самостоятелни реализатори от 14 области, 32 обитаеми места в България, както и от чужбина: Индия, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Черна гора. Успех им пожелаха заместник-министърът на образованието Емилия Лазарова, заместник-министърът на културата Виктор Стоянов, кметът на хасковските Минерални бани Мюмюн Искендер и регионалният шеф на Хасково Гинка Райчева.

Музикални поздрави насочиха Нели Андреева, Даниел Спасов и Мими Иванова, които тази година са част от журито, което дружно и със Снежана Полихронова ще прави оценка певческите осъществявания.

В състава на комисията, която ще класира танцьорите, са акад. Красимир Петров, проф. доктор Антон Андонов, Цветанка Гергинова и Анатолий Клочков.

Предвидени са награди във всяка възрастова група и категория, както и Grand Prix от 1000 лева Награди от по 500 лева ще има за най-вълнуващите осъществявания в категория „ Фолклор “, модерни танци (модерен балет, street dance, хип-хоп), присъщи танци и типичен балет.

Паралелно с концертната и конкурсна стратегия, обичайно са проведени съпътстващи действия: майсторски клас на Нели Андреева, показване на обичайни български художествени занаяти със съдействието на Задругата на майсторите; кулинарно ревю от домакините; развлекателни и просветителни занимания за децата.

Началото на фолклорния фестивал е сложено на 1 юни 2001 година в Летния спектакъл в центъра на хасковските Минерални бани по концепция на проф. доктор Желязко Христов. Първите години етнофестивалът протича в рамките дневно, като всяка последваща година се развива и в конкурсната стратегия се прибавят разнообразни категории. За 20 години той се утвърди, като значимо интернационално културно събитие, а задачата му е да подтиква културата и изкуството, гения и духовността с обръщение за приемливост сред етносите, за почитание към другите духовни и културни полезности, разясняват уредниците от КНСБ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР