21 януари, 2022 година. Датата ще остане в историята на

...
21 януари, 2022 година. Датата ще остане в историята на
Коментари Харесай

ГЕРБ се подиграва на Промяната: Присмял се хърбел не точно на щърбел

21 януари, 2022 година. Датата ще остане в историята на Народното събрание. И не с хубаво - за пръв път стана по този начин, че да не бъде завършен към този момент стартират парламентарен надзор.

Каква беше повода? Недалновидността и неопитността на ръководещите. В дневния ред те включиха три спомагателни точки, в това число чуване на вицепремиера Корнелия Нинова за положението на язовирите в страната. Отделно в дневния ред беше и церемонията по полагане на клетва на Румен Радев за втори мандат, както и доста сериозна точка като удължаването на действието на Бюджет 2021 до края на март, 2022 година. А като прибавим и двете точки, касаещи КЕВР - промени в Закона за енергетиката за намаляването на състава на комисията и процедурни правила за правене на оферти за нови членове, нещата напълно станаха дебели. Да не приказваме, че и при въпроса с КЕВР се стигна до безумство - още преди да влязат в действие новите законови правила за сведен състав по отношение на настоящия, ще бъдат номинирани претенденти за ръководител и членове и отива натам те да бъдат определени по остарелия закон!

Без парламентарния надзор, единствено за ден се събраха 12 точки - толкоз нормално има за цяла седмица! В резултат опозицията, в лицето най-много не ГЕРБ, употребява всички вероятни процедурни хватки и по този начин проточи съвещанието, че парламентарният надзор почна чак в 20:30 часа! И то с експлицитното изискване, че още при започване на деня беше гласувано да му бъдат отделени 3 часа, а до момента в който течеше, беше изслушана и Нинова за язовирите, което беше сметнато като настрана време!

Какво стана най-после - оказа се, че няма задоволително министри, които да дават отговор на въпроси, откакто по стратегия трябваше да са 11. Асен Василев и Стефан Янев уведомиха документално, че имат " неотложни служебни задължения ". Бойко Рашков, също документално, сподели, че има здравословен проблем. И тъй като за 3 часа нямаше по какъв начин да бъдат изслушани 11 министри поради броя на въпросите към тях, правосъдният министър Надежда Йорданова въобще не беше останала да чака, а ѝ пристигна ред. И в последна сметка правилникът на Народното събрание беше нарушен - съвещанието беше прекъснато без да са изтекли плануваните за парламентарния надзор 3 часа.

Всичко това даде мотив изключително на ГЕРБ и " Възраждане " да слагат въпроса каква е тази смяна - нали Народното събрание е най-съществен в концепцията на новите ръководещи. " Унижение " беше много постоянно употребена думичка и с право. Но какво е в действителност това право?

Парламентарният гаф на ръководещите, водени от " Продължаваме промяната ", е исторически. Само че не трябва да се не помни и кой има минимум право да го натяква - тъкмо ГЕРБ. За толкоз години ръководство, изключително в последния мандат, Бойко Борисов какъв брой тъкмо пъти отиде на парламентарен надзор? Колко тъкмо пъти народен представител от неговата партия би могъл да му потърси сметка за каквото и да е с въпрос от пленарната естрада? Нали помним - в развитите демокрации народен представител значи повече от министър, даже министър председател! Със сигурност сътвореното от сегашните ръководещи е достижение също за историята и то не в положителния смисъл на думата. Така че от крокодилски сълзи в този момент няма потребност!

Ясно е обаче, че този гаф на " Продължаваме промяната " е втори сериозен след оня с признатото предложение на ГЕРБ за мораториум върху цената на тока. Всъщност там си пролича най-добре крокодилската природа на партията на Борисов, а и на Движение за права и свободи - мораториумът можеше да свърши в Конституционния съд, само че не стана по този начин. И не стана единствено тъй като на сегашната съпротива им е политически преференциално да е по този начин, макар че обществено-икономически е неуспех! Веднъж дамаджана за вода, повторно - няма място за трета такава неточност. Защото това разрушава увереността, че нещата се трансформират по този начин, че Народното събрание да е най-съществен, плуралистичната народна власт да е най-важна, а не Вожда! Много неприятен сигнал и би трябвало да има корекция.

Колкото и зле институционално обаче да се получи, към момента надалеч по-зле са неща като Апартаментгейт, като " Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по " Еврохолд " на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене ", като прясната сага с Автомагистрала " Хемус " и ей такива. Все неща, където тематиката е за закононарушение, а не административно нарушаване! Все неща, за които прокуратурата нищо не откри (дотук)! Неща, които не може да забравим. Които не би трябвало да забравяме!

А " Промяната " да се спре в точния момент - тъй като като се мъчиш да направиш повече, в сравнение с ти е по силите, най-после ще пристигна неуспех и то величествен! В петък вечер, колкото и да е значимо, само че отвън някакъв рисков спешен случай, необикновен публичен резултат да се работи няма!

Автор: Ивайло Ачев

Още от АКТУАЛНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР