21-ви век! Близо 2 месеца цял вход в "Тракия" стои

...
21-ви век! Близо 2 месеца цял вход в "Тракия" стои
Коментари Харесай

Мъж подлуди съседите си в Южен с 52 котки и дузина кучета

21-ви век! Близо 2 месеца цялостен вход в "Тракия " стои на свещи поради... теч

Домашните любимци в жилищата са най-честата причина за съседските войни в панелните блокове. Законът за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) не регламентира ясно по какъв начин би трябвало да се вземат решение сходни разногласия. Той визира единствено финансовите взаимодействие сред притежателите и уговорките им по стопанисването на постройките. Другите наредби са свързани с районните кметства. Те също се интересуват единствено от парите - животното да е записано, да има паспорт и да му е заплатен годишният налог. Другите проблеми нормално се одобряват като частно-правни разногласия, които би трябвало да се вземат решение в съда.

Според ЗУЕС, с цел да се записва домакински любим, би трябвало да се желае позволение за гледането на кучета и котки от непосредствените съседи. Това нормално не се съблюдава при оформянето на документите за животните. Етажната благосъстоятелност може да разпореди само за четириногите, които подлежат на извеждане, притежателите да заплащат ежемесечна входна такса като за един човек.

В края на октомври предходната година приключи гражданско дело, в което 23-ма души от един блок в регион „ Южен ” пробваха да осъдят собственичка на апартамент, в който се гледат „ пет едри кучета, три дребни и единадесет котки ”. Преди това е имало интервали, когато котките достигали 52. Животните отглеждал синът на собственичката на жилището. Младежът дори се хвалил с шеметните бройки на любимците си във Facebook.

Делото бе заведено от Йорданка - една от обитателките на блока. „ Така ни посъветва юристът, а всички 23-ма съседи застанаха зад мен и дружно си поделихме разноските по делото. Сега ще платим дружно и разноските ”, изясни дамата. Смайващото е, че целият блок, унизен от години, загуби делото в Районния съд. Мотивите? Когато почнало делото, мъжът към този момент бил махнал животните. Две инспекции от съда намерили десетки животни в жилището, третата обаче не разкрила такива.

„ Беше тормоз с години! Неописуема смрад, изключително в жилищата над кучкарника ”, описа Йорданка. Човекът с животните по този начин и не се появи в жилището си, с цел да опише има ли някакво пояснение за държанието си.

Други съседи описват, че преди делото години наред слушали обяснението: „ До седмица-две ще разкарам кучетата и котките ”. Щом минели двете седмици, фенът на животни обръщал плочата: „ Дайте ми 5000 лв., ще си купя двор на село и там ще си ги виждам ”. През 2011-а мъжът пуснал дарителска сметка във Facebook, където качвал фотоси на болните „ животинки ”. Настина събра пари и си купи парцел на село - в този момент кучета и котки няма, описват съседите.

Същите фотоси обаче не свършили работа в съда. „ Исках да схвана по какъв начин може такива заболели животни да се гледат в жилищен блок. През годините на това трудно общуване бебетата ни бяха непрекъснато нахапани от бълхи, имахме мравки чак до 6-ия етаж, а по стълбите се разхождаха хлебарки. Съдийката сякаш бе потресена от фотосите с разлагащите се кучета, а по-късно отхвърли желае ни за тормоз ”, споделя дамата. „ На едната от терасите мъжът гледаше кучета години наред. Там се бе оформил 10-сантиметров пласт от фекалии, урината се стичаше долу в градинката. В деня на инспекцията от съда той разбиваше този тор с хилти и по този начин си почисти терасата ”, спомня си Йорданка. След решението на съда метафизичен заключва:

Ама това е България.

Две тъжби хората от входа написали и до районния кмет Борислав Инчев. Получили отговор, че не познават ЗУЕС, а той нищо не може да направи по въпроса. " Професионалните домоуправители също не можаха да оказват помощ и добре че комшията съумя с дарителската сметка и всичко свърши по натурален метод. Ако разчитахме на помощ от институциите, и до момента щяхме да живеем в миризмите и мизерията ", поставя завършек на сагата Йорданка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР