21 септември е паметна дата за габровския футбол. След Първата

...
21 септември е паметна дата за габровския футбол. След Първата
Коментари Харесай

104 г. организиран футбол в Габрово

21 септември е паметна дата за габровския футбол. След Първата международна война в Габрово се завръщат доста младежи, следвали в чужбина и имали възможнаст там да упражняват и играят футбол. От Швейцария идва Христо Бобчев и донася първите три купешки топки. От Германия си идват Иван Нанев и Симеон Костов, от Русия - Досю Пеев и Никола Рашеев.

По самодейност на Христо Бобчев и с помоща на сдружение " Габровски левент ", на тогавашния колодрум, където в този момент е цех " Буря ", се поставят футболни порти и стартират проведени тренировки. Идва и първият формален мач. Срещат се отборите на Габрово и Горна Оряховица на Колодрума и домакините печелят с 1:0. Събитието се е състояло на 21 септември 1919 година. Това е и датата, която се смята за рождена на проведения габровски футбол.

Съставът от онази първа среща и имената на пионерите и до през днешния ден са записани със златни букви в габровския футболен летопис: вратар Сава Михайлов, бекове Иван Нанев и Никола Рашеев, халфове Георги Нанев, Симеон Костов, Никола Вълнаров, нападатели Стоян Нанев, Досю Пеев, Христо Бобчев, Ненчо Димитров и Стоянов. Следват 104 години богата история, написана от голям брой Ковачи на популярност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР