21% от анкетираните българи признават, че са използвали незаконни онлайн

...
21% от анкетираните българи признават, че са използвали незаконни онлайн
Коментари Харесай

ЕС губи 850 млрд. евро годишно от пиратството в спорта


21% от интервюираните българи признават, че са употребявали противозаконни онлайн източници, с цел да гледат спортни събития (снимка: CC0 Public Domain)

Докато огромна част от европейците се приготвят да гледат най-големите спортни събития, милиони от тях може да го вършат незаконно, сочи нов отчет на Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) по отношение на възприемането, осведомеността и държанието на жителите на Европейски Съюз.

12% от европейците са осъществили достъп или са стриймвали наличие от противозаконни източници, с цел да гледат спортни събития. Когато става въпрос за младежи на възраст 15-24 години, повече от една четвърт (27%) признават, че употребяват противозаконни онлайн канали, с цел да гледат спортни надпревари.

Незаконното лъчение онлайн визира всички типове наличие – в това число спортни събития. EUIPO пресмята, че пиратството във всички медии генерира противозаконни доходи в размер на 1 милиард евро годишно.

Според EUIPO, с изключение на спортните излъчвания секторът на спортното съоръжение в Европейски Съюз страда от загуба на продажби в размер на 850 милиона евро годишно. Това число не включва спортни облекла, като подправени футболни тениски и спортни обувки, които съставляват забележителна част от оценените на общо 12 милиарда евро имитации на дрехи в Европа годишно.
още по темата
България е страната в Европейски Съюз, в която практиката на онлайн пиратството е най-разпространена, като 21% от общия брой респонденти признават, че са употребявали противозаконни онлайн източници, с цел да гледат спортни събития. Следват Гърция (20%), Ирландия (19%), Испания (19%) и Люксембург (18%).

Според изследването, по-младите жители на възраст 15-24 години оповестяват за противозаконен достъп до спортни събития онлайн два пъти по-често, в сравнение с останалите възрастови групи. Българските младежи са най-склонни да използват нелегално стриймване на спортни излъчвания – 47%, което е много над междинното за Европейски Съюз ниво от 27%. Следват ги младежите от Испания (42%) и Гърция (42%), Словения (39%) и Ирландия (34%).

Що се отнася до нарушаванията на авторски права в онлайн пространството, стриймингът е най-популярният способ за достъп до нелегално телевизионно наличие – 58% от пиратството в Европейски Съюз се реализира посредством стрийминг, а 32% – посредством евакуиране.

Според осведомителното табло на EUIPO за интелектуалната благосъстоятелност и младежта, приблизително 10% от младежите в Европейски Съюз на възраст 15-24 години признават, че съзнателно са купували подправена спортна екипировка, като това е най-често срещано измежду гръцките младежи – правили са го 18% от тях. От друга страна, 7% от младите европейски консуматори са купили фалшифицирани артикули по случайност.

Въздействието на тези продажби на фалшифицирани артикули в Европейски Съюз е доста. Според изчисленията на EUIPO, те водят до обща загуба в размер на 851 милиона евро годишно, които се равняват на 11% от общите продажби в бранша.

Франция, Австрия и Нидерландия търпят най-големи парични загуби, всяка от които възлиза на стотици милиони евро. От позиция на пропорционалното влияние, най-потърпевши са Румъния, Литва и Унгария, където фалшифицираната спортна екипировка съставлява до 20% от общия размер на загубата от продажби във всяка от тези страни.

В рамките на интервенция „ Фалшива звезда ” – самодейност, ориентирана против фалшифицирани артикули, нарушаващи правата на известни марки, полицейските органи в цяла Европа откриха и конфискуваха 8 милиона фалшифицирани първокласни и спортни артикули, което е повече от половината от 14-те милиона фалшифицирани продукта, иззети през 2023 година

Фалшифицираните спортни артикули включват подправени текстилни произведения, обувки, етикети, кожени произведения и аксесоари за дрехи, в това число спортни обувки и дрехи, чиято стойност на дребно се прави оценка на 120 милиона евро. В резултат на интервенцията са задържани 264 души, свързани с фалшификатите.

По време на интервенцията са открити 552 611 броя обувки, 1 140 343 броя спортни дрехи и 5 497 460 подправени етикета с лога.

Изземванията удостоверяват, че доста от крайните подправени артикули са приключени в Европа, където фалшифицираните лога се слагат върху артикули без етикет. При разобличаването на групи за подправяне интервенцията разкри и други тежки закононарушения, като проведена престъпност, контрабанда, измами и пране на пари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР