21 октомври е важен ден в културния календар на столицата.

...
21 октомври е важен ден в културния календар на столицата.
Коментари Харесай

Пианистката Вида Калоянова: Ако си достатъчно амбициозна, имаш същите шансове като мъжете

21 октомври е значим ден в културния календар на столицата. Тогава в зала 1 на НДК ще можем да се насладим на Red Bull Flying Bach , едно от най-интригуващите музикално-танцови представления през последните години. От 2010 насам големият екип на Flying Steps обикаля континентите с един театър, изпращан с аплодисменти, без значение дали се играе пред публика в Азия или в Европа. Шоуто е обиколило над 30 страни, и доближава до над половин милион фенове. Отзвукът е постоянно еднакъв - заразителна сила и изключителна зрелищност на хореографията.
Red Bull Flying Bach съставлява първото претворяване на цикъла прелюдии и фуги за пиано на Йохан Себастиан Бах - Добре темперирано пиано, в мултимедийна танцова приказност, която среща и слива в едно класическа музика, брейкденс и голям брой други форми на актуалния танц.

Основни мотори на този величествен план са немският оперен режисьор Кристоф Хагел , световноизвестният хореограф Юи Кавагучи и берлинските брейкденс танцьори и четирикратни международни първенци Flying Steps , ръководени от именития Вартан Басил .
В този необикновен план има забъркана и една българка - пианистката Вида Калоянова. Вида е приключила с отличие Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " със компетентност пиано. Още като ученичка печели редица влиятелни награди. На състезанието на името на Роберт Шуман в Цвикау (ГДР) е видяна от фамозния пианист проф. Герхард Пухелт - член на журито, професор в Университета за изкуства в Западен Берлин и е поканена от него да следва в класа му.
Вида приключва музикалното си обучение в университета в Западен Берлин, също по този начин и майсторски клас при професор Лайграф в Хановер. Оттогава тя извършва ролята на солист и камерен музикант в редица концерти в цяла Европа. От 2011-та е част от спектакъла Red Bull Flying Bach.
Actualno.com имаше опцията да беседва с нея дни преди грандиозния театър. Ето какво ни показа тя!
Как се зароди любовта ви към музиката?
Родители ми, с тяхната дълбока любов към класическата музика, разсъниха и в мен любовта към нея.
По-трудно ли е на дамите музиканти да пробият в музиката?
В Германия не. Ако една музикантка е надарена и задоволително амбициозна, тя има същите шансове като нейните мъжки сътрудници.
Има ли моменти, в които предпочитате тишината пред звука на пианото, пред музиката. Ако да, в кои?
Аз слушам в главата си постоянно звуците на пиано, даже в близост да е тишина.
Живеете от години в Германия? Какво най-вече ви липсва от България?
Българското слънце, българското ястие (кебапчета) и моите другари.


Съвсем скоро в София идва Red Bull Flying Bach – един от най-интригуващите музикално-танцови пърформанси през последните години. Как станахте част от него?
Моят брачен партньор Кристоф Хегел имаше гениалната концепция да съчетае музиката на Йохан Себастиан Бах с съвременен танц. Оттогава ние се разменяме на пианото.
През последните години следим от ден на ден положителни колаборации сред класическата музика и актуалното изкуство? На какво се дължи този триумф?
Класическата музика е историческа музика. Новото време изисква нови похвати, с цел да може една необятна аудитория да откри достъп до тази всеобхватна музика.
Какво да чакаме от Red Bull Flying Bach на 21-ви октомври?
Нека да бъдете сюрпризирани от невероятната композиция сред Бах и Breakdance.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР