21 общественици излязоха с апел до кандидатите за членове на

...
21 общественици излязоха с апел до кандидатите за членове на
Коментари Харесай

Общественици канят кандидатите за ВСС на публичен дебат -

21 общественици излязоха с зов до претендентите за членове на Висшия правосъден съвет, в който упорстват за " светлина и господство на правото във Висш съдебен съвет ".  

В него се споделя, че правовата страна допуска ясно разделяне на функционалностите сред законодателната, изпълнителната и правосъдната власт. Съдебната власт, чиито директни носители са съдиите, изисква от тях да бъдат безпристрастни и самостоятелни. Българското общество е в очакване най-накрая законодателната и изпълнителната власт да основат нужната законова рамка и среда за положителното действие на съдилищата по метод, по който съдиите да бъдат превърнати в поръчител за върховенството на правото, на справедливостта, запазване на правата на всеки българските жител или бизнеса.

" Ние, българските жители и общественици, гражданските организации, се обръщаме към Вас, които имат вяра, че правораздаването е един от трите стълба на демокрацията, която още веднъж е сложена в заплаха ", се споделя още в документа.

Обществениците приветстват поетата отговорност за присъединяване в ръководството на най-висшия орган на правосъдна система.

" Публичната служба, която ще заемете, изисква високи професионални качества, интегритет и воля за дейна работа в името на публичния интерес. Вярваме, че вашите сътрудници ще създадат самостоятелен избор на претенденти с най-хубавия професионален опит, познания и умения, само че още по-важно е какви ще бъдат дейностите ви като членове на най-висшата институция в правосъдната власт Висш съдебен съвет при взимане на основни решения и администриране на въпроси и провокации пред българските съдилища и структури на прокуратурата ", декларират още те.

По думите им през последните години правосъдната промяна попадна в центъра на публичния интерес по отношение на тежките проблеми, довели до спад на доверието в нея под 10% - а точно централизираният модел на прокуратурата, липса на ефикасни механизми за следствие, отчетност и надзор над фигурата на основния прокурор и други

" Тези проблеми получиха необятен отзив вътре в обществото ни, само че по този начин също и от интернационалните институции на Европейски Съюз. От положителното устройство и действие на правосъдната власт зависи сполучливото развиване на обществото, както и приемане на значими средства за възобновяване и модернизацията на българската стопанска система ", показват обществениците.

Според тях обществото има право на транспарантен отговор от всеки претендент за член на Висш съдебен съвет от професионалната и парламентарната квота на съдиите, прокурорите и следователите да показа своята визия и самостоятелно мнение по основните въпроси на промяната в правосъдната власт:

- Какви съгласно Вас са най-хубавите механизми за отчетност и надзор върху дейностите на членовете на Висш съдебен съвет пред обществото? Как считате, че може да бъде нараснало публичното доверие във Висш съдебен съвет като институция?

- Какво е мнението Ви по принцип за аргументираните претенции на Министерство на правосъдието за освобождение от служба на основния прокурор поради дейности, уронващи престижа на правосъдната власт?

- Какви съгласно вас са най-хубавите механизми за отчетност и надзор върху дейностите на Главния прокурор?

- Какъв е най-подходящия модел съгласно вас механизмът за без значение следствие на активността на Главния прокурор?

- Какво е вашата мнение за обсега на пълномощията на фигурата на Главен прокурор?

Затова 21 общественици канят претендентите за Висш съдебен съвет да вземат присъединяване в гражданско събитие под наслов - “НОВИЯТ Висш съдебен съвет - късмет за повече СВЕТЛИНА за ПРОЗРАЧНОСТ и ВЪРХОВЕНСТВО НА ПРАВОТО ”, което ще се организира на 24 юни от 19 часа пред Съдебната палата , където ще бъде дадена естрада на всички претенденти, които желаят да приказват. Събитието ще бъде публично проведено и в съгласие със Столичната община от името на Групово дело “БОЕЦ ” и изявени български жители с позиция по тематиката.

Сред подписалите се до през днешния ден са:

Мануела Малеева - държавник

Александър Кашъмов - юрист

Христо Комарницки - некултурен карикатурист

Георги Георгиев - БОЕЦ

Стела Николова - правист -активист

Добромир Иванов - ИТ бизнесмен

Ник Неделчев - държавник

Андрей Врабевски - ваятел и анализатор

Люба Батембергска - обществен бизнесмен

Деян Василев - бизнесмен

Стефан Дечев - историк

Атанас Шарков - ИТ бизнесмен

Иван Брегов - юридически анализатор

Димитър Атанасов - историк

Андрей Ковачев - еколог

Димитър Стоянов - публицист

Кирил Чуканов - историк

Александър Кьосев - културолог

Нед Дервенков - ИТ бизнесмен

Анна Алексиева - академик по българистика

Александър Александров - ИТ експерт

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР