21-годишен военен, който е запален по онлайн игрите, стои в

...
21-годишен военен, който е запален по онлайн игрите, стои в
Коментари Харесай

Военен, запален по онлайн игрите, стои в дъното на изтеглите секретни документи

21-годишен боен, който е разпален по онлайн игрите, стои в дъното на изтеглите в публиното пространство секретни документи на Пентагона.

Това разкрива следствие на " Ню Йорк таймс " и " Белингкат ".

Ръководителят на дребна чат група за онлайн игри, в която през последните няколко месеца изтекоха голям брой секретни документи на американското разузнаване, е 21-годишен член на разследващото крило на Националната въздушна армия на Масачузетс, съгласно документите, прегледани от " Ню Йорк таймс ".

Националният гвардеец, чието име е Джак Тейшейра, е управлявал частна онлайн група, наречена Thug Shaker Central, в която към 20-30 души, най-вече млади мъже и младежи, са се събирали поради общата си обич към оръжията , расистките онлайн мемове и видеоигрите.

Двама американски чиновници потвърдиха, че проверяващите желаят да беседват с летеца Тейшейра за приключването на държавни документи към частната онлайн група. Единият чиновник съобщи, че летецът Тейшейра може да разполага с информация , която е от голяма важност за следствието.

Федералните следователи от няколко дни търсят лицето, което е изнесло строго секретните документи онлайн, само че не са разпознали летеца Тейшейра или някой различен като обвинен. От ФБР отхвърлиха коментар .

Преди месеци един от потребителите качва в дребната чат група стотици страници с разследващи информации, като поучава членовете ѝ, които са се сплотили по време на изолацията на пандемията, какъв брой е значимо да бъдат в крайник със международните събития .
 Пенатогонът търси къде ли не от къде са изтекли секретните документи
Пенатогонът търси къде ли не от къде са изтекли секретните документи

Лойд Остин твърди, че се прави всичко допустимо източника на теча на информация да бъде открит

Вестник " Ню Йорк Таймс " беседва с четирима членове на чат групата " Thug Shaker Central ", един от които споделя, че познава лицето, направило приключването, от най-малко три години, че се е срещал с него персонално и че го назовава О.Г. Приятелите го разказват като по-възрастен от множеството членове на групата, които са в тийнейджърска възраст, и като неоспорим водач. Един от приятелите споделя, че О.Г. е имал достъп до разследващи документи с помощта на работата си .

Макар че приятелите от игрите не показват името на водача на групата, следите от цифрови доказателства, събрани от NYT, водят до летеца Тейшейра.

Таймс съумява да свърже летеца Тейшейра с други членове на групата Thug Shaker Central посредством профила му в онлайн игри и други записи. Детайли от интериора на дома от детството на летеца Тейшейра - оповестени в обществените мрежи на фамилни фотоси - също съответстват с данните.

NYT откри също по този начин посредством изявления в обществените медии и военни документи, че авиатор Тейшейра е причислен в 102-ро разследващо крило на Въздушната национална армия на Масачузетс. Постове на формалната страница на подразделението във Фейсбук поздравяват летеца Тейшейра и сътрудниците му за това, че през юли 2022 година е нараснал в първи клас авиатор.
 Военният министър: Изтеклите документи са фалшив
Военният министър: Изтеклите документи са фалшив

Не даваме миговете си и водачите ни летят на тях, твърди Стоянов

В четвъртък президентът Байдън съобщи, че Съединените щати са " все по-близо " до намирането на отговори за приключването на информация.

" Както знаете, разследващата общественост и Министерството на правораздаването организират пълноценно следствие и са все по-близо до него ", съобщи господин Байдън пред кореспонденти по време на посещаване в Дъблин.

Не стана ясно незабавно дали млад чиновник на Националната армия на Военновъздушни сили на неговата позиция би могъл да има достъп до такива извънредно чувствителни брифинги. Служителите в държавното управление на Съединени американски щати с позволение за достъп до класифицирана информация постоянно получават такива документи посредством ежедневни имейли , сподели един чиновник пред " Таймс ", и тези имейли може по-късно автоматизирано да бъдат препратени на други хора.

Майката на летеца Тейшейра, Доун, която в четвъртък приказва пред дома си в Масачузетс, удостовери, че синът ѝ е член на Националната въздушна армия и сподели, че в последно време е работил на нощни смени в базата в Кейп Код. През последните няколко дни той е сменил телефонния си номер - сподели тя.

По-късно някой, който изглеждал като авиатор Тейшейра, влезнал в парцела с червен пикап.
 US Конгресът желае пояснение за изтеклите секретни документи
US Конгресът желае пояснение за изтеклите секретни документи

На брифинг от Пентагона би трябвало да обяснят случилото се

Когато репортерите на " Таймс " още веднъж се приближиха до къщата, пикапът беше паркиран на алеята. Майката на летеца Тейшейра и един мъж стояха извън на алеята.

На въпроса дали летецът Тейшейра е там и дали желае да приказва, мъжът отговори: " Той би трябвало да си откри юрист , в случай че нещата се развиват по метода, по който се развиват сега. Сигурен съм, че федералните скоро ще са наоколо ".

Членовете на Thug Shaker Central, които разговаряха с " Таймс ", обявиха, че документите, които са обсъждали онлайн, са имали чисто осведомителен темперамент. Макар че доста от тях се отнасят до войната в Украйна, членовете обявиха, че не заемат никаква страна в спора.

По думите им документите почнали да притеглят по-широко внимание едвам когато един от младежите в групата взел няколко десетки от тях и ги разгласил в обществен онлайн конгрес . Оттам те са били поети от рускоезичните канали на Telegram, а по-късно и от The New York Times, който пръв оповестява за тях.
 Съединени американски щати: Изтеклите секретни документи са сериозен риск за сигурността
Съединени американски щати: Изтеклите секретни документи са сериозен риск за сигурността

Не издават детайлно наличието, само че настояват, че са данните са редактирани от оригинала

Лицето, което е изнесло информацията, съгласно тях не е било осведомител, а секретните документи в никакъв случай не са били предопределени да изоставен тяхното малко кътче в интернет.

" Този човек беше християнин, антивоенен, просто искаше да осведоми някои от приятелите си за това, което се случва ", споделя един от приятелите на лицето от общността, 17-годишен юноша, неотдавна приключил гимназия. " В нашата група има няколко души, които са в Украйна. Харесваме бойни игри , харесваме военни игри ".

NEW: Bellingcat's worked with the to uncover a trail of digital evidence that appears to identify Jack Teixeira, a 21-year-old Air National Guardsman, as the leader of an online gaming chat group where US intelligence documents leaked
— Bellingcat (@bellingcat)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР