21-годишен мъж стана донор на черен дроб и бъбреци и

...
21-годишен мъж стана донор на черен дроб и бъбреци и
Коментари Харесай

Още два живота са спасени от 21-годишния мъж, починал във Велико Търново

21-годишен мъж стана донор на черен дроб и бъбреци и избави три човешки живота, оповестиха от МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “-Велико Търново. Младежът е постъпил в болничното заведение с тежка черепно- мозъчна контузия, а в неделя комисия от трима лекари е открила мозъчна гибел.

В този извънредно сложен миг, околните вземат благородното решение да дарят органите на момчето и в понеделник на летище Горна Оряховица със аероплан C-27J “Spartan”, идва екип от УМБАЛ „ Света Екатерина “, с цел да вземе тялото на момчето за експлантация.

В София, два екипа от ВМА и УМБАЛ „ Лозенец “ вземат участие в експлантацията на органите.

Припомняме, че черният дроб на 43-годишна жена от екип, управителен от доцент Ивелин Такоров, а бъбреците са трансплантирани в УМБАЛ „ Лозенец “ на жена на 31 години и мъж на 26 години. Реципиентите са в положително общо положение.

От началото на 2022 това е втора донорска обстановка, осъществена в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “.

Ръководството на регионалната болница и координаторите по донорство доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова, изричат голямата си признателност към околните на 21-годишния мъж, които макар тежката загуба, намират сили и достойнство, за да дадат късмет на други хора да живеят.

От болничното заведение благодарят и на всички екипи, взели участие в сполучливото осъществяване на донорската обстановка.

Снимка: ВМА
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР