21 души загинаха при руски ракетен удар срещу украинския град

...
21 души загинаха при руски ракетен удар срещу украинския град
Коментари Харесай

21 души загинаха при ракетен обстрел в украинския град Виница

21 души починаха при съветски ракетен удар против украинския град Виница. Сред жертвите има три деца, оповестяват украинските управляващи. Поразени са офис постройка и жилищни блокове и други цивилни обекти. Избухнал е пожар. Според украинската войска ударът е нанесен с ракети Калибър, изстреляни от акваторията на Черно море. Виница е в Централна Украйна, надалеч от фронтовата линия.

Това е съветски терористичен акт, сподели президентът Володимир Зеленски. Той приказва пред интернационална конференция в централата на Международния углавен съд в Хага, отдадена на военните закононарушения в Украйна. Представители на 40 страни подписаха политическа декларация с ангажимент да работят дружно в следствията, които към този момент са към 23 000. Данни за хипотетични военни закононарушения в Украйна към този момент проверяват Украйна, Международният углавен съд, Организация на обединените нации и редица страни. Екип на проверяващия уебсайт Белингкат, управителен от българина Христо Грозев, събира улики, годни да послужат в съда.

В Хага акцентираха, че е нужна тактика за събиране на достоверни улики. Главният прокурор на Международния углавен съд Карим Хан прикани интернационалната общественост да се ангажира със правосъдно гонене на военните закононарушения в Украйна, с цел да не остане ролята на закона на назад във времето. Нидерландският външен министър Вопке Хукстра изложи концепцията да се сътвори интернационален трибенал за военните закононарушения в Украйна.

" Ройтерс " напомня, че след началото на войната има данни за случаи, в които украински военни малтретират съветски военнопленници, само че голямото болшинство от обвиняванията, подплатени с доказателства, са за жестокости, осъществени от съветските нашественици.

Конференцията е проведена от Европейската комисия, външното министерство на Нидерландия и канцеларията на основния прокурор на Международния углавен съд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР