21 декември 2001 година. Последният учебен ден преди Коледа се

...
21 декември 2001 година. Последният учебен ден преди Коледа се
Коментари Харесай

Черна годишнина: Трагедията в „Индиго“ отне 7 живота



21 декември 2001 година. Последният образователен ден преди Коледа се трансформира в голяма покруса. В 18.30 ч. към 600 деца желаят да влязат на коледното празненство в столичната дискотека " Индиго ". Обявеният вход е 2 лв., само че внезапно се понася слух, че пари не се събират. Вратите на заведението ненадейно се отварят и под напора на тълпата, 24 деца пострадаха. Трагичните събития напомнят от dir.bg.

Седем починаха - стъпкани и задушени. Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлена Николова и Цветелина Ралчовска бяха на възраст от 10 до 14 година 12 деца бяха настанени в болница. След трагичните събития стана ясно, че дискотеката е построена в прорез с всички нормативни уредби. 7 години по-късно съдът призна четирима души за отговорни за причиняване на гибел заради небрежност, само че никой не влезе в пандиза.

Охранителите на дискотеката Георги Василев и Анри Силаги бяха наказани за това, че не са основали безвреден ред за влизане в дискотеката едвам на санкция от по 800 лв.. Бившият началник на Комисията за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3 месеца условна присъда и 1500 лв. санкция. Управителят на дискотеката Ангел Николов се размина единствено с санкция от 1000 лв.. Николов, Силаги и Василев обаче бяха наказани да платят солидарно цивилен искове в размер на 50 000 лв..

Трите правосъдни инстанции по време на процеса не откриха виновност у другите двама подсъдими по делото - някогашния основен проектант на София Стоян Янев и притежателя на " Индиго " Красимир Илиев. 13 години след нещастието, една от почернените майки Наташа Кабакчиева загуби борбата с рака. Неофициално тя бе считана за представител на родителите, изгубили децата си на стълбите на " Индиго ". Жената бе заровена в гроба на щерка си Кристина, в деня, в който момичето трябваше да навърши 26 години. Няколко години преди да почине, Наташа Кабакчиева сподели пред медии, че душата й е изгорена и плаче непрестанно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР