21 български граждани вече са успешно евакуирани от Судан, съобщи

...
21 български граждани вече са успешно евакуирани от Судан, съобщи
Коментари Харесай

21 българи са евакуирани успешно от Судан

21 български жители към този момент са сполучливо евакуирани от Судан , заяви осведомителната организация Франс прес. Още 10 също са поискали подпомагане да изоставен страната, като външното ни министерство е в непрекъснат контакт с тях.

В тази страна нямаме функциониращо посолство

Първата огромна група наши сънародници е била изведена с немски аероплан, като на следващия ден ще се приберат от Берлин в София.

България няма посолство в столицата на Судан Хартум, като координацията се прави от задачите ни в Египет и Саудитска Арабия. Евакуацията на нашите сънародници се реализира благодарение на други европейски страни, които имат доста повече свои жители в размирната страна.

Боевете не престават четвърто денонощие

По рано този месец в страната избухна спор сред армията и паравоенни формирования . Франс прес означи, че от ден на ден страни изтеглят свои жители или дипломатически личен състав, възползвайки се от 72-часовото помирение, реализирано с посредничеството на Съединени американски щати.

Според европейски чиновник повече от 1000 жители на Европейски Съюз към този момент са били евакуирани от Судан. Преди спора броят им е бил към 1500.

Конфликтът сред армията и паравоенни формирования към този момент е довел до съществени опустошения и над 420 жертви

В понеделник зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев сподели, че 31 български жители са изявили предпочитание да бъдат евакуирани от Судан и че 21 от тях към този момент са евакуирани или са в развой на евакуация, а други 10 към момента се намират в Судан.

Силите за бързо реагиране откриха надзор върху националната телевизия в Хартум

В Министерството на външните работи е образуван спешен щаб, който непрекъснато следи и подкрепя евакуацията на българските жители.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР