21 август 1999 г. остава в историята на България с

...
21 август 1999 г. остава в историята на България с
Коментари Харесай

София с първия бункер превърнат в галерия

21 август 1999 година остава в историята на България с това, че под персоналното командване на Евгений Бакърджиев – вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройство в държавното управление на ОДС, мавзолеят на Георги Димитров в центъра на София е опустошен. Сградата я няма към този момент 19 години. На нейно място има градинка, а софиянци към този момент асоциират мястото с разходки и концерти навън.

Какво става обаче в подземната част на мавзолея? Там е ситуиран бункер, който близо две десетилетия е ненаселен и се разрушава. Плановете са подземните равнища да бъдат превърнати в изложба. Срокът на реализация на замисъла е 3 години, сподели пред публицисти заместител кметът на София Тодор Чобанов.



В момента там има електрически съоръжения, телефонни централи, турбини и климатична апаратура. Повечето от тези уреди ще бъдат демонтирани, с цел да се направи място на творби на изкуството. „ Но е напълно предстоящо, в духа на европейската процедура да запазим на място някои от експонатите, тъй че да позволим на посетителя, въпреки и в част от комплекса да добие визия за истинската среда”, сподели Чобанов.



Защо точно тази част от подземна София да бъде превърната в изложба? Идеята датира от 2014 година, а превръщането на бункера в място за изкуство ще оформи триъгълник сред него, Националната художествена и Софийската градска изложба. Новото място за изкуство ще е част от Софийската градска изложба. Надземната част ще се състои от три равнища с обща разгъната застроена повърхност към 1500 кв.м. Това ще е така наречен „ Бронзова къща”.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР