21,6 процента е делът на сивия сектор в българската икономика

...
21,6 процента е делът на сивия сектор в българската икономика
Коментари Харесай

Над 20% е делът на сивата икономика у нас

21,6 % е делът на сивия бранш в българската стопанска система през 2021 година Сивият дял от трудовия пазар за същата година е 18 на 100.

Тенденцията демонстрира изсветляване на стопанската система за последните 10 години, откогато се организира проучването -  от 63 до 78 на 100.

Процесът е резистентен, само че се поддава на рецесиите и в спешни години сивият дял се разраства. Изследването се изготвя всяка година от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

За 2021 година Композитният показател „ Икономика на ярко “ е със стойност 78,40, до момента в който през 2000 година цената му е била 77,49. Подиндексът „ Заетост на ярко “ за 2021 година е 82,08, а за 2020 година е бил 77,96, заяви на конференция проф. доктор Стефан Петранов, началник на екипа, основал композитния показател и подиндекса „ Заетост на ярко “. По думите му изсветляването на трудовия пазар е в по-голяма степен.

„ Сивият бранш “ е причина за корупционни практики, той набира средства за такива практики и когато печелят не най-подготвените, най-работливите, предприемчивите и новаторските, а тези които си служат с машинация, от това губи цялото общество, разяснява Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на АИКБ. Сивият бранш води и до несполуки в ръководството, добави той. Велев уточни, че най-пряката и забележима вреда е ощетяването на фиска, като по думите му размерите, с които това ощетяване в годините се случва, последователно понижават, само че към момента това е значима сума.

През 2010 година, когато започнахме да изчисляваме КИИС, неговата стойност беше 63,35 %, като респективно сивият бранш беше 36,65 на 100. За 10 години стопанската система е „ изсветляла “ с 15 процентни пункта, като тази, която е в сивата ѝ част, е 21,6 %, сподели Велев. По думите му това ниво към момента е над междинното за Европейски Съюз, като напъните на Асоциацията ще бъдат тя да бъде понижена с още 6–7 процентни пункта, за стане тя трайно под 15 %, с което страната да бъде сложена в „ златната среда “.

Тези 7 процентни пункта, като минат през брутния вътрешен артикул (БВП) и 35 % данъчни и осигурителни доходи, са повече от 4 милиарда лв. на година, пресметна Велев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР