21,4 % по-малко сделки са реалзирирани за първото тримесечие на

...
21,4 % по-малко сделки са реалзирирани за първото тримесечие на
Коментари Харесай

Пука ли се имотният балон? Сделките с имоти в Бургас намялаха драстично за тримесечие

21,4 % по-малко покупко-продажби са реалзирирани за първото тримесечие на годината 

Ръстът на цените на жилищата в България съвсем е спрял в края на предходната година, а в София цените даже понижават за първи път от второто тримесечие на 2021 година На национално равнище те са нарастнали през четвъртото тримесечие на м. г. само с 0,4% по отношение на предходните три месеца, най-слабото повишаване от второто тримесечие на 2021 година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени през днешния ден.

На годишна база цените на жилищата към момента порастват двуцифрено, само че темпът на повишаване се забавя по отношение на достигнатите 14-годишни върхове през второто и третото тримесечие. В края на годината регистрираното повишаване е с 13,4%, което е под равнището от 15,6 на 100 през третото тримесечие и с 14,6 на 100 през второто тримесечие. 

Разбивката за шестте най-големи града у нас обаче демонстрира по-разнородна картина – в столицата цените понижават на тримесечна база и забавят годишния си напредък, а в Пловдив остават съвсем непроменени по отношение на третото тримесечие и също забавят растежа си на годишна база.

Във Варна цените на жилищата порастват съвсем три пъти по-бавно по отношение на третото тримесечие и регистрират идентично повишаване на годишна база като през предходните три месеца, а в Бургас ускоряват растежа си както на тримесечна, по този начин и на годишна база, също както и в Стара Загора. В Русе цените на жилищата се връщат към напредък през четвъртото по отношение на третото тримесечие, само че забавят покачването си за година, написа investor.bg.

София е единственият огромен град у нас, в който цените на жилищата означават спад на тримесечна база с 2,5%, основно поради поевтиняването на новите жилища с 5,3 на 100. При съпоставяне със същия интервал на предходната година цените в столицата към момента порастват с 14 на 100, само че темпът на покачването им се забавя доста по отношение на растежа от 18,6% през третото тримесечие и 17,3% през второто.

В Пловдив цените на жилищата на процедура са спрели растежа си с минимално повишаване от 0,2% по отношение на третото тримесечие. Годишното нарастване на цените в града също се забавя до 9% по отношение на 12,1 на 100 през предходното тримесечие. Сходна е картината във Варна, където жилищата са поскъпнали с 2,1% за едно тримесечие, но тенденцията е за усмиряване на цените след тримесечния растеж със 7 на 100 през третото тримесечие. На годишна база морската столица регистрира идентично покачване на жилищните цени като сред юли и септември – с 12,8%.

Това е в контрастност с другия огромен морски град – Бургас, където цените са ускорили покачването си в края на предходната година с помощта на продължаващото повишаване на старите жилища. На тримесечна база жилищата в града са поскъпнали с 4,7% при 1,4 на 100 тримесечие по-рано, а по отношение на същия интервал на предходната година регистрират повишаване с 14,5% при 12,3 на 100 тримесечие по-рано.

В Русе цените на жилищата са се върнали към тримесечен напредък с 1,8% след спада със 7,6 на 100 предходното тримесечие, също поради повишението на цените на старите жилища, до момента в който новото строителство в крайдунавския град поевтинява за второ следващо тримесечие. На годишна база жилищата в Русе нарастват по-бавно спрямо третото тримесечие (11,2%), лимитирани от чувствителното закъснение на растежа на цените на новото строителство.

Обратна е наклонността в Стара Загора, където новите жилища са поскъпнали внезапно в края на предходната година, както на тримесечна, по този начин и на годишна база, тласкайки нагоре и общият показател на жилищните цени в града. Само за едно тримесечие цените на новите жилища са нарастнали с 9,5% при доста по-умерен растеж или даже спадове през предходните тримесечия.

Така общо цените на жилищата в Стара Загора са нарастнали с 6,2 на 100 на тримесечна база. При съпоставяне с четвъртото тримесечие на 2021 година новото строителство в града е поскъпнало с цели 20,9%, с което общият показател е повишен с 15,3% на годишна база при 11,1 на 100 през предходното тримесечие. 

Тенденцията за усмиряване на цените в множеството големи градове у нас е в унисон с предпазливостта на купувачите на фона на предстоящото повишение на лихвите по ипотечните заеми и несигурността за стопанската система. Резкият растеж на цените на жилищата през второто и третото тримесечие на 2022 година, когато той поредно доближи 14-годишен връх на годишна база, евентуално също се е трансформирал в спирачка за потенциални купувачи.

Данни на Агенцията по вписванията показаха спад на покупко-продажбите с имоти в множеството огромни градове у нас през третото и четвъртото тримесечие на предходната година. Тенденцията намира удостоверение и в данните на Национален статистически институт, който от известно време разгласява индикатори за продажбите на жилища съгласно броя и цената на продажбите на национално и районно равнище.

На национално равнище продажбите от позиция на броя им са намалели с 23,5% на годишна база в края на предходната година основно поради спадналия интерес към остарялото строителство. В София продажбите регистрират спад от 20,1% на годишна база, а в Пловдив той доближава 26,1 на 100. В останалите четири най-големи града у нас продажбите на жилища също са поели рязко надолу през четвъртото тримесечие – Варна (-19,9%), Бургас (-21,4%), Русе (-33,6%) и Стара Загора (-40,9%).

Данните на Национален статистически институт се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, закупени от семействата и не включват продажби в курортните комплекси.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР