208 народни представители са декларирали собственост върху общо 286 апартамента,

...
208 народни представители са декларирали собственост върху общо 286 апартамента,
Коментари Харесай

208 депутати притежават имоти за близо 34 млн. лева


208 народни представители са заявили благосъстоятелност върху общо 286 жилището, 132 къщи и 73 гаража на обща стойност от 33 920 957 лева Част от тези парцели са наследствени, оповестени като съсобственост със съпрузи и родственици на депутатите. Това гласи на Института за развиване на обществената среда (ИРПС) .

Според организацията от 2017 година насам народните представители получават най-вече благосъстоятелност в огромните градове, макар сериозното повишаване на цените на недвижимото имущество през същия интервал. Настоящите депутати са закупили общо 36 жилището в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе за последните близо пет години.

Шестима депутати имат и жилища в чужбина. Това са Владислав Панев („ Демократична България “) с апартамент в Холандия, Кристиан Вигенин (БСП) с апартамент в белгийската столица Брюксел, Калоян Икономов („ Продължаваме промяната “) с апартамент в Украйна, Настимир Ананиев (ПП) с апартамент в Ирландия, Екатерина Захариева (ГЕРБ) с парцели в Гърция и Танер Тюркоглу („ ИТН “) с къщи и жилища в Турция.

Най-скъпи са парцелите на Владимир Табутов от („ Продължаваме промяната “), който има апартамент в София на стойност 1 528 850 лева, този на Вигенин в Брюксел на стойност 663 хиляди лева и жилище с гараж и паркомясто на Костадин Ангелов (ГЕРБ) за 586 749 лева

От ИРПС акцентират, че някои от парцелите на депутатите са наследявани или закупувани обратно във времето, в това число в годините преди деноминацията на българския лев през юли 1999 година Част от цените на жилища не са посочени „ било то съзнателно, заради пропуск или тъй като те са добити като наследство/дарение “, пишат още от организацията.

Един от огромните кавги по време на ръководството на третия кабинет с министър председател Бойко Борисов сред 2017 и 2021 година се случи поради закупуването на жилища на ниски, извънпазарни цени от представители на властта, което стана известно с названието „ Апратаментгейт “ . Сред тях беше тогавашният зам.-председател на ГЕРБ, който вподледствие напусна партията. Евтини жилища бяха закупили и тогавашният министър на правораздаването Цецка Цачева заместник-министърът на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов , които подадоха оставки. Евтино жилище тогава беше закупил и някогашният народен представител от ГЕРБ и някогашен министър на културата .

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР