207 263 българи живеят без лична карта, като повечето от

...
207 263 българи живеят без лична карта, като повечето от
Коментари Харесай

Над 110 хил. българи живеят без лична карта у нас

207 263 българи живеят без персонална карта, като множеството от тях са с сегашен адрес в България. Броят на хората без персоналния документ се е нараснал с съвсем 20 хиляди единствено за последните няколко месеца. Това оповестяват от Български хелзинкски комитет.

От юли 2022 година до в този момент броят на хорта без персонална карта се е повишен с 19 380 души. От тях броят на хората с сегашен адрес в България към този момент е 110 389, т.е. по отношение на юли 2022 година е повишен с 1156 души. 

Причината да останат без значимия документ е отвод на вътрешното министерство да им издаде подобен, защото адресите им се считат за невалидни. Става въпрос за хора с парцел, който е бил отстранен, и по този начин те автоматизирано се оказват без непрекъснат адрес.

" В началото на декември 2022 година в намерено писмо до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и Върховната административна прокуратура БХК алармира за незаконосъобразната административна процедура в Министерство на вътрешните работи да се отхвърля издаване на персонална карта на хора, чиито адреси се считат за „ невалидни “. За определяне на изказванията в писмото са представени и няколко правосъдни решения, които откриват съществуването на такава процедура ", пишат от БХК.

" Междувременно, откакто на 8 декември 2022 година съдът се произнесе, че не е законно Министерство на вътрешните работи да оставя без персонални карти хора със премахнат от кмета адрес, различен състав на Административен съд – София-град се произнесе на 21 декември с още едно правосъдно решение, което за следващ път открива, че казусът се генерира от противозаконна административна процедура в Министерство на вътрешните работи. В решението си съдът акцентира, че премахването на обекта, където се е намирал последният деклариран от лицето непрекъснат адрес, и извършената по-късно служебна процедура, при която адресът е премахнат от Националния класификатор на актуалните и непрекъснати адреси, не е съображение да се одобри, че лицето няма непрекъснат адрес, заради което не може да му бъде издадена персонална карта. Това е по този начин, тъй като според закона да се заличи адресна регистрация значи да се възвърне предходният непрекъснат и/или сегашен адрес на лицето ", изясняват още от БХК и показват мощно терзание от темповете, с които пораства броят на жители без персонална карта.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР