2032 година е реалистичен срок да заработи реактор на Уестингхаус

...
2032 година е реалистичен срок да заработи реактор на Уестингхаус
Коментари Харесай

Уестингхаус: Първият нов реактор в АЕЦ Козлодуй ще заработи през 2032 г.

2032 година е реален период да проработи реактор на " Уестингхаус " (Westinghouse) на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". България може да бъде първата страна в Европа, която да пусне в употреба подобен реактор - АP 1000. Това сподели представителят на " Уестингхаус " за България Иван Пиронков по време на конференция за развиването на нуклеарната енергетика, която се организира в София през днешния ден. По думите му сега има 4 такива реактора, които работят в Китай, а други два блока са пред стартиране в употреба в Съединени американски щати.

 Шест реактора в Украйна, от сходен вид като тези в АЕЦ " Козлодуй ", към този момент са минали към потребление на нуклеарно гориво от " Уестингхаус ". Четири от тях са в Запорожката АЕЦ и два - в Южноукраинската АЕЦ, уточни Иван Пиронков, представен от Българска телеграфна агенция.

" Това демонстрира, че горивото, което предлагаме за АЕЦ " Козлодуй ", не е пилотен план, а е технология, която към този момент е тествана и работи сполучливо и безвредно. " Уестингхаус " създава гориво за реактори ВВЕР-1000 от 1998 година, като първата централа, за която е разработвано такова гориво е чешката АЕЦ " Темелин ". За АЕЦ " Козлодуй " предлагаме нуклеарно гориво от вид RWFA, което към този момент е потвърдило своята надеждност в Украйна. Ние предлагаме и ремонт на касети в случаи на разхерметизация, тъй като другояче подмяната коства доста пари ", обясни  още Пиронков. Той изрази вяра, че българските управляващи ще разрешат построяването на нова нуклеарна мощ в Козлодуй, с цел да остане България нуклеарна страна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР