2028 варненци и 554 добричлии са се разболели от рак

...
2028 варненци и 554 добричлии са се разболели от рак
Коментари Харесай

Над 2000 варненци заболели от рак за година

2028 варненци и 554 добричлии са се разболели от рак предходната година. Това оповестиха от онкоболницата в морската столица, в която се лекуват и жителите на Добричка област. През кабинетите на Диагностично-консултативния блок на лечебното заведение през 2018 година са минали 16 495 пациенти, а през стационара – 13 961.

Най-често срещаните диагнози при мъжете са били рак на простатата, на белия дроб и на дебело черво, а при дамите – рак на гърдата, на дебело черво и на матката. В Световния ден за битка с рака – 4 февруари, от здравното заведение оповестиха, че ще поддържат новата 3-годишна акция „Аз съм и ще бъда“, ориентирана към понижаване на световното задължение на заболяването.

Повече от 10 година екипът на онкоболницата работи в това направление, провеждайки годишни безвъзмездни профилактични стратегии. Статистиката сочи, че предварителната защита дава късмет за живот на 5 от всеки 100 души. От 206 прегледани предходната година при 5% са били открити тумори в ранен етап, когато заболяването е лечима.

Тази година лечебното заведение ще се включи интензивно и в общинската стратегия за профилактика на рака на щитовидна жлеза, на шийката на матката, на простатата и на белия дроб. Болницата е единствената в България, която от 3 година организира Програма за психосоциална поддръжка на пациенти и техните близки, включваща и съвещания с медици, психолози, обществени служащи и адвокати.

Анализ на данните от анкета измежду над 6000 онкоболни сочи, че най-честите им прочувствени проблеми са тревога, раздразнителност и боязън, а практическите са свързани с финансите и вземането на решение за лекуване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР