2024 г. започна ужастно за Илон Мъск. Милиардерът понася удар

...
2024 г. започна ужастно за Илон Мъск. Милиардерът понася удар
Коментари Харесай

2024 г. започна ужастно за Илон Мъск

2024 година стартира ужастно за Илон Мъск. Милиардерът понася удар след удар. От арбитър, който анулира пакета му от заплати от 55 милиарда $ през януари, до сложното първо тримесечие на Tesla.

Златното дете на Мъск, Tesla, е изправено пред насрещни ветрове през последните месеци

Във вторник данните за доставките на производителя на електрически коли за първото тримесечие разкриха забележителен спад. Доста под най-ниските оценки на Wall Street. Доставките на Tesla през първото тримесечие паднаха с 20% по отношение на предходното тримесечие и с над 8% по отношение на същото време на миналата година. Те означават първия годишен спад на продажбите на компанията от 2020 година насам.

В прессъобщение Tesla посочи поредност от аргументи за спада. Като стартира с доставките индустриалната рампа за своя освежен Model 3, по-късно палежа във фабриката си в Берлин и стигна до спора в Червено море.

Акциите на Tesla се намалиха с повече от 5% във вторник и с съвсем 30% през последната година.

Дан Айвс, механически анализатор на Wedbush, сподели първото тримесечие на автомобилния производител е било „ безспорна злополука “ и „ призрачен сън “ за Tesla

Компанията е изправена пред възходяща конкуренция на китайския пазар на електрически транспортни средства. Тя е застрашена от BYD, която се състезава с Tesla за купата най-хубав продавач на електрически коли. Айвс, дълготраен бик на Tesla, сподели, че компанията може да се сблъска с „ по-мрачни дни напред “, в случай че Мъск не успее да обърне нещата и да възвърне доверието на вложителите.

В Съединени американски щати компанията на Мъск е изправена пред намаляващо търсене от страна на потребителите. Те наподобява от ден на ден се нервират от лудориите на Мъск. Неотдавнашен отчет на компанията за пазарно разузнаване Calibre откри, че броят на интервюираните хора, които биха обмислили покупка на Tesla, е понижен до 31% през февруари. Това е спад от високите 70% през ноември 2021 година

„ Проблемът към Twitter и персоналните възгледи на Илон за политиката и други неща в света в действителност отблъснаха доста евентуални купувачи “, сподели Колин Ръш, борсов анализатор на Oppenheimer, пред CNBC във вторник. „ Хората, които са купували електрически автомобили особено поради климата, се отхвърлят от покупката на Tesla. “

От своя страна Мъск сподели, че Tesla е „ сред две огромни талази на напредък “

Но не е ясно по кое време автомобилният производител ще излезе от рецесията. Изпълнителният шеф на Tesla съобщи че „ изкопахме личния си гроб “ с увеличението на производството на Cybertruck. Компанията към този момент прави проекти за това, което звучи като все по-амбициозно второ потомство Tesla Roadster.

Още неприятни вести

Tesla не е единственото място с неприятни вести за Мъск. Милиардерът е изправен пред насрещни ветрове на доста фронтове. От началото на годината положението на Мъск, което значително се основава на неговите притежания в Tesla, е спаднало с 40,5 милиарда $. Това са 17,7%, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.

Засега покупката на Twitter от Мъск не наподобява да върви по проект. През февруари Fidelity още веднъж намали цената на своя дял в обществената медийна компания на Мъск. Спадът възлиза на към 73% спад в цената на уеб страницата, откогато Мъск купи Twitter през 2022 година за 44 милиарда $.

X се освобождава от рекламодатели и е изправен пред правосъдни каузи на стойност десетки милиони долари от чиновниците, които Мъск уволни, когато редуцира на половина работната мощ на компанията.

След това пък идва Сам Алтман

Междувременно правни специалисти споделят, че личното дело на Мъск против OpenAI и неговия основен изпълнителен шеф Сам Алтман евентуално е изгубена борба. То може даже да не стигне до правосъден развой.

Съдия неотдавна отхвърли дело, заведено от Musk’s X против изследователска група, заявявайки, че делото е опит да се накарат критиците на обществените медии да млъкнат. X беше твърдял, че Центърът с нестопанска цел за противопоставяне на цифровата ненавист е нарушил политиките на X. Той е събрал данни за отчети, показващи повишаване на речта на омразата в платформата. Нещо, което може да попречи на известните рекламодатели да харчат в платформата.

Има въпреки всичко и светлина в тунела

Въпреки че несъмнено беше сложна година за Мъск, имаше някои светли точки.

Най-забележителното е, че SpaceX сполучливо изстреля Starship в космоса предишния месец по време на третото си тестово изстрелване. Тестът е бил в развой на основаване с години, придружен от голям брой избухливи тестови полети и регулаторни трудности.

Стартъпът на Мъск за мозъчно-компютърен интерфейс, Neuralink, също мина значим стадий по-рано тази година. След като години наред Мъск обещаваше, че Neuralink скоро ще стартира тествания върху хора, компанията вгради първото си устройство в човек и показа първия си пациент през 2024 година Neuralink сподели по какъв начин нейното устройство може да разреши на пациента да разгласява в обществени медии, да превърта в компютъра и играйте hнашите видео игри, употребявайки единствено мозъка си.

Източник: Business Insider/ Превод: SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР