2023 г. бе най-горещата година в историята и климатолозите са

...
2023 г. бе най-горещата година в историята и климатолозите са
Коментари Харесай

Промените на климата започнаха да влияят върху мозъка и поведението на животните

2023 година бе най-горещата година в историята и климатолозите са съществено обезпокоени от последствията от изменението на климата. Уви, човешката активност от ден на ден въздейства на околната среда, като лишава доста животни от техните местообитания. Горещите талази, изменящите се равнища на преваляванията и окисляването на океаните трансформират в миналото постоянните райони в рискови и принуждават животните да се приспособяват към новите условия.

По-ранно изследване, оповестено в списание CABI Reviews, откри, че въздействието на изменението на климата върху животните е „ многостранно “, като визира храненето, околната среда, държанието, физическото и психическото здраве. Нека разгледаме по какъв начин дивите животни реагират на бързо изменящата се околна среда и какви могат да бъдат следствията от това.

Ефектите от климатичните промени засягат освен хората и това е огромен проблем

Климатът и благополучието на животните

Резултатите от огромен разбор, оповестен през лятото на 2023 година, демонстрират, че прилепите, рибите данио, жабите, коалите, африканските слонове, пилетата и млечните крави са изложени на риск от въздействието на климатичните промени. И макар че има разлики в биологичните реакции на напрежението, моделът, възложен в проучването, е в общи линии подобен за оценяването на директното влияние на изменението на климата върху животните.

В документа е показана разнообразна група, обхващаща сухоземни и водни местообитания, диви животни и домашни типове от разнообразни страни. Според създателите на прегледа тяхното изследване в детайли илюстрира резултатите от изменението на климата върху основни области на благополучието на животните (хранене, околна среда, държание, физическо и психическо здраве).

Млечните крави принадлежат към типа Bos taurus

Един от най-ярките образци е по този начин нареченият топлинен стрес при млечните крави, който води до понижаване на производството на мляко с 35%. Топлинният стрес оказва доста въздействие върху успеваемостта на лактацията, имунната функционалност и здравето на телетата. За битка с топлинния стрес учените оферират подобаващи тактики за изстудяване, в това число сенници и пръскачки.

От несъразмерната жега страдат и пилетата бройлери, които обитават в горещи условия четири или повече дни – тези птици развиват повече случаи на некроза, което доста понижава качеството на живота и на месото им. Авторите на публикацията означават, че благосъстоянието на птиците, изключително на зрелите човеци, в горещи условия е сериозен проблем.

„ Птиците имат лимитирана дарба за терморегулация, защото нямат потни жлези. В резултат на това те би трябвало да дишат интензивно и да пият повече вода. Вследствие на това птицефермите може да се нуждаят от климатизация, с цел да поддържат оптимални индустриални температури “, се споделя в научната работа.

Дори в случай че се лимитират антропогенните излъчвания на парникови газове, делът на местообитанията, несъответствуващи за индийските слонове, може да нарасне с една трета до края на века

Сушата и дефицитът на запаси също са основни аргументи за смъртността при слоновете: като максимален жив сухоземен бозайник, слоновете се нуждаят от обилни количества храна и вода. Но защото сушите стават все по-чести и продължителни, достъпът до вода и растителна завивка става все по-труден, което усилва напрежението и способства за увеличение на смъртността при слоновете.

Изменението на климата и домашните любимци

Домашните котки и кучета също усещат последствията от изменението на климата. Изследователите означават, че някои породи кучета са податливи на топлинен удар, а обвързваните с топлината болести са водещата причина за гибелта на служебните кучета. Така да вземем за пример 87% от притежателите на кучета в Обединеното кралство са декларирали пред учените, че по-малко разхождат домашните си любимци в горещините.

Наднорменото тегло при кучетата крие съществени здравословни проблеми

„ Постепенното повишение на световните температури може да утежни качеството на живот на кучетата и да промени ролята им в човешкото общество “ – пишат откривателите.

Тъй като изменението на климата води до екологични ограничавания за от ден на ден животни, както дивите, по този начин и опитомените типове ще бъдат наранени от рисковите промени в околната среда. Така да вземем за пример повишението на междинните световни температури към този момент е довело до това, че коалите изразходват повече сила за поддържане на телесната температура, като употребяват по-некачествени храни.

Какво е въздействието на климата върху нервната система на животните?

Невробиолозите са загрижени и за въздействието на изменението на климата върху животните, защото нервната им система играе централна роля в обезпечаването и ограничението на реакциите по отношение на измененията в околната среда. За да схванат по какъв начин тъкмо животните се приспособяват към рисковите температури (и по какъв начин това ще се случи в бъдеще), откривателите са се съсредоточили върху проучването на мозъка и централната нервна система.

Да напомним, че главните функционалности на нервната система са различаване на чувства, мислене и държание, които разрешават на животните да се ориентират в околната среда, с цел да оцелеят и да се възпроизвеждат. Изменението на климата евентуално прекомерно негативно ще се отрази на тези функционалности.

Изменението на климата визира всички аспекти на възприемането на околната среда от животните

„ Промените в температурата трансформират енергийния баланс на екосистемите – от растенията, които създават сила от слънчевата светлина, до животните, които употребяват растения и други животни – което след това трансформира метода, по който те възприемат света. Вероятно изменението на климата ще сложи на тестване зрението, усета, мириса и допира при другите живи същества “, допускат откривателите.

Изменението на климата нарушава и екологичните сигнали, на които животните разчитат при избора на местообитание, чифтосването и намирането на храна. Комарите да вземем за пример (преносители на паразити и патогени) разчитат на температурата, с цел да се ориентират в околната среда, което значи, че температурните съмнения могат да трансформират мястото и времето, когато те търсят гостоприемници, което води до промени в предаването на заболяванията.

Сезонните промени в осветеността (заедно със светлинното замърсяване) също оказват негативно влияние върху здравето и държанието на животните. Това може да докара до нарушение на връзката сред продължителността на деня и цъфтежа, както и до поведенчески разстройства като хибернацията и миграцията.

Климатичните промени и еволюцията

Повишаването на междинните световни температури може също по този начин да наруши развиването и действието на мозъците на животните, което може да окаже негативно влияние върху способността им дейно да се приспособяват към новата среда. Изследователите към този момент са документирали, че рисковите температури могат да трансформират обособени неврони на генетично и структурно равнище, както и да повлияят отрицателно на мозъчната функционалност като цяло.

Освен това химическите промени в състава на водата вследствие на климатичната рецесия (по-конкретно окисляването на океаните), понижават когнитивните и сензорните качества на рифовите риби и акулите. Сред отрицателните реакции на климатичните промени животните изпитват и промени в местоположението си, стигащи до промени в географските местообитания.

Променените поведенчески реакции при животните могат да имат съществени последствия за околната среда и хората

Рибите от топлите морета да вземем за пример се реалокират в по-хладни и дълбоки води, където интензивността на светлината и цветовете са доста по-различни от тези, към които са привикнали зрителните им системи. Освен това, защото не всички типове ще трансформират държанието си по един и същи метод, типовете, които се „ реалокират “ в ново местообитание, време на деня или сезон, ще бъдат изправени пред нови провокации, в това число намиране на храна, съперници и хищници, както и патогени.

„ Промените в държанието, породени от изменението на климата, ще трансформират екосистемите по света със комплицирани и непредсказуеми резултати “, споделят откривателите.

Предишни проучвания за сравняването на типовете са посочили мощното въздействие на околната среда върху еволюцията на мозъка. Нервните системи на животните еволюират, с цел да съобразят сензорните си усещания с местообитанието си. Тези модели допускат, че новите климатични условия в последна сметка ще доведат до еволюция на нервната система.

Адаптиране към нови условия

Когато генетиката оказва мощно въздействие върху развиването на мозъка, нервната система, съвършено приспособена към локалната среда, може да загуби адаптивните си преимущества заради климатичните промени. Което, съгласно специалистите, може да проправи пътя към нови адаптивни решения.

Мозъците на животните са удивително гъвкави и могат да се трансформират доста даже в зрелост (в взаимозависимост от изискванията на околната среда)

„ Тъй като обсегът и смисъла на сетивните тласъци и сезонните сигнали се трансформират, естественият асортимент ще благоприятства типовете с нови сетивни или когнитивни качества “, считат специалистите.

Изследователите означават също, че по-доброто схващане на метода, по който нервните системи на животните се приспособяват към бързо изменящите се условия на околната среда, ще помогне да се планува по какъв начин изменението на климата ще се отрази на всички типове на нашата планета

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР