2023-а бе приповдигната в предимството на ядрената енергетика в рамките

...
2023-а бе приповдигната в предимството на ядрената енергетика в рамките
Коментари Харесай

Славчо Нейков: Огромни ВЕИ мощности у нас чакат присъединяване в мрежата

2023-а бе приповдигната в преимуществото на нуклеарната енергетика в границите на Европейски Съюз и на Англия. Смятам обаче, че би трябвало да сме реалисти. По статистика в последните 20 година в Европейски Съюз наклонността е понижаване на електрическа енергия от нуклеарни източници с 5% годишно.

Това съобщи в " Говори в този момент " по Българска национална телевизия Славчо Нейков, някогашен основен секретар на Министерството на енергетиката и някогашен член на КЕВР.

Според него има опълчване по тематиката нуклеарна енергетика сред Франция и Германия, като Париж има 56 АЕЦ и желае да доразвие бранша си с още 14. Берлин спря свои АЕЦ. В разногласието се включва Англия, която сега разчита на атомната сила 15%, желае да ги усили до 25%.

Трябва да отбележим, че у нас атомната сила стига до 41% от потреблението. Поддържам нуклеарната енергетика - тя е причина за икономическо развиване като цяло. Но съм и покровител на реализма - нуклеарната енергетика се конкурира с други източници.

Огромни ВЕИ мощности у нас чакат присъединение, има и конкуренция на технологиите в самата нуклеарна енергетика - излизат дребни модулни реактори, изясни Нейков.

Ние сме надалеч от тези модули, въпреки всичко отговорността за сигурност се носи от страната - неслучайно има обособен нуклеарен регулатор. А и не ми се желае България да е в редиците на опитните зайчета. Преди 5 година концепцията за модулни реактори беше дискутирана за Стара Загора, само че действително сме надалеч от това време.

По мотив вноса на електричество през последните дни първият позитивен детайл е че обстановката демонстрира че конкуренцията работи - страните от района оферират по-евтин ток, сътвориха си ВЕИ и газови мощности, тецовете им работят на газ, а не на въглища. Ясно е, че въглищата си отиват.

За страдание нашето законодателство не подхожда на развиването на мрежите. Важен е и казусът с регулатора КЕВР - измежду политиците ни битува мнение, че с излизане на свободния пазар се понижава ролята на регулатора. Това не е по този начин. Те обаче понижиха състава му от 9 на 5 души, занижиха критериите за назначение на членовете му, а с измененията в конституцията се улеснява разпарчетосването на КЕВР, безапелационен бе Славчо Нейков.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР