2022-та е годината, в която войната се завърна в Европа

...
2022-та е годината, в която войната се завърна в Европа
Коментари Харесай

10 кошмарни месеца от историята на Европа

2022-та е годината, в която войната се завърна в Европа и малко аспекти от живота на хората останаха незасегнати.

Нахлуването на Русия в Украйна отприщи пъкъла за милиони украинци, разруши възприятието за сигурност на Европа, раздра геополитическата карта и раздруса международната стопанска система. Ударните талази направиха живота на всички места по-скъп, утежниха световната мигрантска рецесия и усложниха трагично реакцията на света на промените на климата.

Това, което Путин назовава " специфична военна интервенция ", е ужасяваща по измеренията и следствията си пълномащабна война, с многочислени жертви, ранени, избягали, разселени, военни закононарушения, издевателства...
Обстоятелствата изискват от нас бързи дейности. ДНР и ЛНР желаеха помощ от Русия. Който се опита да ни спре и да сътвори опасност за нашата страна и нашия народ – би трябвало да знае следното. Реакцията на Русия ще бъде светкавична, а следствията за вас ще бъдат пагубни.
Владимир Путин

Формално задачата на съветския водач е да избави Украйна от нацистите и да я демилитаризира, само че зад тези поръчки прозира желанието за слагане на ръка върху всички територии, където живеят руснаци.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обръща към нацията, афишира военно състояние и обща готовност. Произнася ясно и присъдата над страна агресор.
Какво чуваме през днешния ден? Това не са единствено ракетни детонации, борби, плач на самолети. Това е звукът на нова Желязна завеса, която се спуска и отделя Русия от цивилизования свят.
Володимир Зеленски

Атаката на Русия преди зазоряване на 24 февруари разруши мира в Европа на части, шокира света. Войната обърка съвсем универсалното очакване, че съветските сили ще победят бързо. Украйна оказа яростна опозиция и врагът затъна по пътя към столицата Киев. През април Русия се изтегли от региона на Киев, оставяйки разрушени здания, трамватизирани хора и стотици тела – убийства, които Украйна и нейните съдружници сочат като доказателства за военни закононарушения.

След март/април фронтовете се изместиха на юг и изток. Пристанищният град Мариупол на Азовско море падна след брутална тримесечна блокада, трансформирала го в пепелище.

Войната съживи враждата от епохата на Студената война сред Русия и Запада, принуждавайки до момента неутралните Швеция и Финландия да изискат участие в НАТО, а страните членки да изпращат от ден на ден бойци и оръжия на източния фланг.
 Ukraine War 100 Days Photo Gallery 22152700355333 Снимка: AP
АЕЦ " Запорожие " в Централна Украйна се трансформира в обект на непрекъснати обстрели и офанзиви – и от двете страни. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че повреждането на централата би било " самоубийство ".

Мисия на МААЕ инспектира на място ситуацията и декларира, че има висок риск от нуклеарна повреда с непоправими последици. Русия твърди, че комплексът към този момент е нейна благосъстоятелност.

През август при гърмеж на кола-бомба край Москва почина Даря Дугина, щерка на съветския ултранационалист Александър Дугин, прочут като „ философът на Путин “. Москва упрекна службите на Киев за покушението, те отхвърлиха обвиняването.

Взривът е предназначенен за самия Дугин, само че по случайност той пътува в различен автомобил и щерка му пада жертва.

Този акт дружно с гърмежа на Кримския мост, породен от камион-бомба, единствено демонстрира, че войната може да се трансферира и върху територията на страната агресор.

На 21 септември Путин афишира частична готовност. Тя обгръща резервистите, които наброяват към 300 000 души. Решението води до фрапантен спад в известността на президента и всеобщо бягство на съветски жители – най-много мъже.

На 26 септември мощни детонации в Балтийско море повреждат съдбовно газопроводите “Северен поток ” 1 и 2, изкарвайки ги от употреба за неустановен интервал от време. “Северен поток 1 ” е главното средство за доставки на природен газ от Русия към Европа, само че след повредата му остават подозрения дали въобще в миналото ще може да бъде употребен още веднъж.

На 30 септември Владимир Путин афишира анексирането на 4 области от Украйна – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Присъединяването им към състава на Руската федерация е оповестено след фиктивни референдуми, извършени в тях. Светът отхвърли да признае резултатите, което значи, че за интернационалния правов ред тези територии остават украински.

На 15 ноември две ракети паднаха на територията на Полша, убивайки двама служащи в склад за сушене на зърно. Това докара до съществени терзания дали Варшава ще изиска задействането на член 5 от Договора за НАТО, който планува взаимен боен отговор, в случай че страна-членка на Алианса бъде нападната.

Полша обаче се въздържа от сходни дейности, заявявайки, че няма доказателства ракетите да са били съзнателно изстреляни от съветска територия.

Стана ясно, че това са били заблудени ракети, изстреляни от украинската Противовъздушна отбрана по съветски цели. Инцидентът единствено ускори страховете от неконтролируемо разгръщане на спора на европейска територия.

С наближаването на зимата – през ноември – украинската войска, снабдена с оръжия, муниции и добре подготвени офицери и бойци – съумя да изтласка съперника от южния град Херсон, единствения регионален център, който Москва бе превзела от началото на офанзивата.

Тази победа освен увеличи морала на украинците, само че и бе тежък удар по упоритостите на Путин.
 Ukraine War 100 Days Photo Gallery 22152700560886 Снимка: AP
Но руснаците си отмъстиха по нечовечен метод за загубата на Херсон – в продължение на седмици обстрелваха с ракети и дронове сериозната инфраструктура на Украйна, което докара до спиране на тока, водата и отоплението за милиони украинци. Очертава се сложна зима...

В този миг редица страни се активизираха и изпратиха помощи за възобновяване на енергийната мрежа на Украйна.

Европейски Съюз наложи 8 пакета със наказания на Русия, на лица, близки или свързани с Путин, забрани вноса на съветски нефт, въглища и други артикули. Руски банки бяха изключени от разплащателната система SWIFT, натрапен бе таван на цената на съветския недопечен нефт.

Въпреки успеваемостта на част от тези ограничения, те имат и противоположен резултат – доведоха до скок на цените на силата в световен проект, защото Москва понижи доставките на газ за Запада в отговор на глобите против Русия и поддръжката за Украйна.

Стана извънредно значимо Европейски Съюз да контракти бързо различни доставки на енергийни запаси.

След като милиони се оказаха в усложнение да заплащат сметките си за сила, държавните управления бяха подложени на мощен напън да се намесят и да лимитират скока на цените или да подкрепят финансово семействата и бизнеса.

Украйна и Русия са основни световни снабдители на пшеница, царевица, ечемик, слънчогледово масло и – в тази ситуация с Русия – на торове, а войната докара до скок на цените на храните и породи страхове от световен дефицит и апетит в разрастващите се страни. Сделка с посредничеството на Организация на обединените нации, позволяваща на корабите със зърно да изоставен черноморските пристанища на Украйна, беше подписана през юли и, въпреки и нерядко нарушавана, оказа помощ да се предотврати още по-голяма продоволствена рецесия.

Войната усили световния брой на бежанците и търсещите леговище. Над 14 милиона украинци са напуснали домовете си, по данни на Организация на обединените нации, като 7 милиона са намерили леговище в други страни.
 Ukraine War 100 Days Photo Gallery 22152700340665 Снимка: AP
По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай – България се причисли към страните, решили да изпратят военна помощ на Украйна.

Решението бе дефинитивно одобрено от Народното събрание на 9 декември. Премиерът Гълъб Донев разгласи, че оръжията няма да са фронта, а за образование на украински бойци.

В началото на декември бойните дейности в Украйна се забавят и това с огромна възможност ще продължи и през цялата зима, сочат оценки на американските разследващи организации.

Въпреки това няма доказателства за отслабваща опозиция от страна на украинските сили, споделя шефът на Националната разследваща работа Аврил Хейнс.

Двете воюващи страни ще се опитат да се прегрупират, възстановят, укрепят снабдителните вериги за възможна контраатака напролет.

10 месеца след началото на офанзивата си Русия е изгубила повече от половината територии, които бе превзела.

Сега боевете са съсредоточени към региона на Бахмут и Донецк в Източна Украйна. Първият град се намира в руини, непрекъснато обстрелван от съветските артилерийски елементи.
Ние сме на наша земя и би трябвало да я браним. Трудно е, само че е належащо.
Серхий, боец от 24-та бригада " Крал Данило "

Никой не знае какво приготвя съветското военно командване за обстановката на терен през идната година, само че и двете страни декларират, че няма да правят отстъпка.

Кремъл разгласи, че не договаря за помирение по празниците.

Едно е несъмнено – Путин е притиснат до стената и няма потребен ход – нито може да отстъпи и да изтегли войските си от Украйна, тъй като ще бъде упрекнат, че е хвърлил стотици хиляди бойци в една безсмислена война, нито да хвърли цялата си военна машина в прилежащата страна, тъй като това ще оголи и отслаби самата Русия.

Засега на хоризонта не се обрисуват изгледи за мир или най-малко за помирение и е мъчно да се предвижда дали и по кое време това може да се случи. Естествено, очакванията на целия свят са войната да завърши час по-скоро.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР