2022 година е най-ранната дата, в която страната ни може

...
2022 година е най-ранната дата, в която страната ни може
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Най-ранната дата за влизането ни в еврозоната е 2022 г.

2022 година е най-ранната дата, в която страната ни може да влезе в еврозоната. Това предвижда в студиото на „ Тази сутрин” икономистът проф. Димитър Иванов. По думите му България не е подготвена за прецизните правила, които банковият съюз ще наложи.

В момента еврозоната се намира в миг на сериозен ремонт и в този момент не е най-удачно да аплайваме за банкет, добави икономистът.

По думите му българското държавно управление следва своята стратегия, с която се стреми към присъединение, само че липсва безапелационна позиция на останалите държавни институции и опозиционни партии, което демонстрира неустановеност в мнението им. Гостът акцентира, че не се знае по какъв начин едно такова присъединение ще се отрази на България, защото растежите на напредък на еврозоната са ниски, а разликата сред европейската и американската стопанска система е голяма.

Димитър Иванов посочи, че влизането в еврозоната предстои на покриване на специфични критерии. По думите му България покрива тези критерии, само че въпросът се крие в това какви са индикаторите ни вътре в страната – следи се надълбоко неравноправие, най-нисък витален стандарт, най-бедната страна в Европейски Съюз, слаб стопански напредък.

Той означи, че страните, които аплайват за чакалнята, нямат никакво юридическо условие да станат членки на банковия съюз също, само че към нас е предявено такова, с цел да се направи един спомагателен тест на нашата банкова система. Причината за това е, че еврозоната се опасява за своята непоклатимост, счита той.

Според Иванов влизането ни в банковия съюз значи, че България ще бъде тествана, с цел да се види какъв брой е постоянна банковата ни система, само че и по какъв начин ще споделят главните български банки с ЕЦБ. Това несъмнено ще бъде едно укрепване на банковата система, добави той, само че България не е подготвена за тези прецизни правила, които този съюз ще наложи.

По думите му страната ни се нуждае първо да извърши съществени промени в редица браншове, преди да се прикрепи към европейската банкова система.

Ако през днешния ден България получи зелена светлина от Банковия съюз, то стартира интервал на тестване на българската банкова система, който ще продължи минимум 12 месеца, след което България може да получи сподели за чакалнята ERM2. По думите му 2022 година е най-ранната допустима дата за навлизането на еврото у нас.

Присъединяването на страната ни към еврозоната ще докара до предаване напълно на суверенитета на Българска народна банка в ръцете на ЕЦБ, добави гостът. Риск за Валутния ръб обаче няма, счита той.

Той показа, че не чака повишение на лихвите в България.

Относно китайските вложения у нас, Иванов акцентира, че Китай се обръща със съществени внимание към стопанските системи на Европейски Съюз, само че към момента у нас липсват съществени вложения планове, които да получат финансиране, а Китай ще търсят точно това, с цел да си обезпечат опция да стъпят съществено в района.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР