2022 г. беше доста успешна година. Над 650 хил. зрители

...
2022 г. беше доста успешна година. Над 650 хил. зрители
Коментари Харесай

Над 650 хил. зрители платиха за български филми през 2022 г.

" 2022 година беше много сполучлива година. Над 650 хиляди фенове влязоха с билети на български филми, което е най-хубавият резултат от повече от 30 години насам ". Това регистрира пред БНР Петър Тодоров - шеф на Нaционалния кино център. 

По думите му има няколко аргументи за това парите да не бъдат усвоявани. Има Закон за филмовата промишленост и Правилник за използване на закона, напомни той и добави, че двата нормативни документа " не си приказват напълно вярно, което допуска и разнообразни тълкувания " на участващите в състезанията. Следват тъжби и стопиране на работата, изясни той. Спечелилите от своя страна не могат да стартират да снимат, до момента в който не приключи процедурата в съда. 

2020 и 2021 година бяха доста тежки за българското кино по разнообразни аргументи,

подсети Тодоров. Според него пандемията от Ковид е сменила модела на постигане на един филм до феновете. По думите му е належащо да се поставят изключителни старания, с цел да могат да се привлекат хората в киносалоните.

Като различен проблем той уточни, че не престават да работят в доста дребен екип - единствено 13 щатни бройки като чиновници: 

" Липсата на административен потенциал също е една от аргументите, заради които ние не можем да администрираме до дъно средствата, които се отпускат за българското кино ". 

За идното 41-во издание на фестивала " Златна роза ", който ще се организира от 20 до 28 септември във Варна, Петър Тодоров сподели, че има извънредно огромен интерес: 

" Имаме над 55 кино лентата за присъединяване - както пълнометражни, по този начин и късометражни. От тях 29 са дебюти - първи филми на съответните режисьори.

Със сигурност филмът на Стефан Командарев „ Уроците на Блага “ е част от конкурсната стратегия. Зрителите ще могат да го видят там, както и журито да го оцени, дружно с всички останали филми в конкурсната стратегия. Надяваме се да се получи един празник на българското кино ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР