2022 е една от най-горещите години, откакто има изследвания на

...
2022 е една от най-горещите години, откакто има изследвания на
Коментари Харесай

2022 е eдна от най-горещите, откакто има изследвания изобщо

2022 е една от най-горещите години, откогато има проучвания на климата от 1850 година насам.

Последните осем са били най-топлите в историята макар охлаждащото въздействие на климатичния феномен Ла Ниня от 2020 година насам. Това заяви службата на Европейския съюз за мониторинг на климата, представена от " Франс прес ".

По данни на службата за климатични промени " Коперник " междинните температури през 2022 година, през която имаше поредност от невиждани естествени бедствия, станали по-вероятни и смъртоносни заради изменението на климата, я вършат петата най-топла година, откогато се води статистика през XIX в.

Пакистан и Северна Индия бяха ударени от двумесечна гореща вълна напролет с устойчиви температури над 40 градуса по Целзий, като в Пакистан последваха наводнения, които покриха 1/3 от страната.

Франция, Англия, Испания и Италия сложиха нови междинни температурни върхове за 2022 година, като това бе втората най-гореща година в Европа до момента, се показва в годишния отчет на службата.

Горещите талази в целия континент бяха усложнени от тежка суша.
Температурите в Европа са се повишили повече от два пъти по отношение на междинните за света през последните 30 години, като районът демонстрира най-голям ритъм на повишаване на температурите от всеки различен континент на Земята.

" 2022 година беше още една година на рискови климатични условия в Европа и в международен мащаб. Тези събития акцентират, че към този момент изпитваме опустошителните последствия от затоплящия се свят ", съобщи заместник-ръководителят на " Коперник " Саманта Бърджис.

Големи елементи от Близкия изток, Китай, Централна Азия и Северна Африка също означиха невиждани жеги през миналата година.

Китай и Западна Европа оповестяват за негативни въздействия върху селското стопанство, речния превоз и ръководството на силата в резултат на метеорологичните условия.

Полярните райони на Земята също регистрираха рекордни температури предходната година.

Отдалечената станция " Восток ", ситуирана надълбоко навътре в Източна Антарктида, доближи относително меките - 17,7C, най-топлите, измервани в миналото в нейната 65-годишна история.

В другия завършек на земното кълбо, Гренландия изпита септемврийски температури с 8C по-високи от междинните, което форсира загубата на ледена завивка и се трансформира в главен фактор за покачването на морското ниво.

Най-горещите години в международен мащаб до момента са - в низходящ ред - 2016, 2020, 2019 и 2017.

Концентрациите в атмосферата на двата съществени парникови газа, които предизвикват световното стопляне - въглероден диоксид (CO2) и метан (CH4) - също продължиха десетилетното си повишаване до рекордни стойности.

Нивата на CO2 се повишиха до 417 елементи на милион - най-високото ниво от над два милиона години. Метанът пък се увеличи до 1894 елементи на милиард до равнища, невиждани от 800 000 години.

Атмосферните концентрации не престават да се повишават без признаци на закъснение, предизвести шефът на " Коперник " Винсент-Анри Пеуч.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР