2021 година ще остане като една от най- позорните в

...
2021 година ще остане като една от най- позорните в
Коментари Харесай

2021 – висши полицаи опозориха униформата, смениха се трима директори, Икономическа полиция с добри резултати

2021 година ще остане като една от най- позорните в аналите пловдивската полиция. Оказа се, че наред с виновните чиновници, които разкриват закононарушения и осъществят сполучливи интервенции, работят и такива, които са трансформирали регионалната дирекция в хибрид от частно съдружие с лимитирана отговорност и проведена незаконна група. Със сигурност през последните 30 години доста служители на реда са минавали от другата страна на бариерата. Извършвали са тежки закононарушения, разпъвали са чадър над нарушители, влизали са в корупционни схеми, забърквали са се в наркотрафик. И въпреки всичко в никакъв случай от началото на прехода не се е случвало цяло районно ръководство под тепетата да бъде изпразнено, а цели 7 полицейски чиновници отпред с началника, да бъдат задържани.

19 май е датата, която ще бъде записана като една от най- срамните в историята на пловдивската полиция. " Говорим за симбиоза сред служители на реда и престъпно проявени лица. Говорим за проведена незаконна група и тежки закононарушения " съобщи служебният министър Бойко Рашков, който дойде по неотложност в Пловдив. Няколко часа по- рано при интервенция на Вътрешна сигурност и Окръжна прокуратура са арестувани началникът на Трето районно ръководство Самуил Хаджиев, други 7 чиновници са отведени за разпит, задържани са и 5 цивилни лица. Разследването демонстрира, че „ наказателният отряд” на Хаджиев е направил серия съществени закононарушения – похищение, изтезания, обири, прикриване на закононарушения, изнудване и други По време на изказванията шефът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев отсъства. По-късно се оказа, че по неотложност е влезнал в болница с бъбречна рецесия. Рашков изрази подозрение, че няма по какъв начин въпросните закононарушения да са ставали без негово познание. Подобна връзка обаче до ден сегашен не е потвърдена. Но е реалност, че " преторианската армия " от Трето РПУ работи като група за бързо реагиране, надалеч отвън границата на Трето районно, на територията освен на градските районни, само че и отвън пловдивска област. В отряда има чиновници както от Криминална, по този начин и от Охранителна полиция. Така всеки жител може да бъде унизен по разнообразни линии. Прокуратурата стартира инспекция на досъдебни производства, формирани през миналата година, тъй като съгласно тъжби на пострадали, доста от тях са били арестувани без основателна причина, само че с ясно избрана цел - изнудване или тормоз.

На Хаджиев и съучастниците му бе наложена най-тежката мярка „ задържане под стража”, а в правосъдна зала бяха изнесени възмутителни детайлности, по какъв начин полицейски чиновници са отвлекли, пребили и изнудвали карловеца Фарук Манаф. Продължава следствието и на случая в село Болярци, където от склад за здравна марихуана бе изработен опит за кражба на огромно количество коноп. На място са засечени Самуил Хаджиев и Атанас Качаков. Защитната им версия е, че са работили по сигнал за канал за опиати. Фактите обаче сочат напълно друго.



По време на следствието излезе и друга връзка – в отвличането и побоя над Фарук Манаф е намесен и Иво Даскалов, по прочут като Лудия, който аргументи мелето на Околовръстното шосе на Пловдив, в което починаха трима души.

Шест месеца след разкритията, зад решетките към момента е единствено Атанас Качаков. Самуил Хаджиев бе уволнен дисциплинарно и е под домакински арест, останалите обвинени са с разнообразни ограничения за неотклонение.

След няколко опита да финтира управлението на Министерство на вътрешните работи, шефът на полицията Рогачев бе уволнен дисциплинарно . Като причина за отстраняването от поста се показва, че той редовно не е стоял на работното си място от 9,30 до 16 часа и че през това време е пътувал със служебния автомобил. Самият Рогачев съобщи, че е станал жертва на донос от чиновник.

В директорския кабинет на ул. „ Княз Богориди” влезе някогашният шеф на Първо районно Петър Тодоров, само че столът бе по-скоро трамплин, който го изстреля на поста основен секретар в Министерство на вътрешните работи . Което удостовери традицията пловдивската дирекция да създава управителни фрагменти за министерството.



Разбира се, не можем да сложим под общ знаменател всички чиновници на пловдивската полиция, тъй като макар служителите на реда, които очевидно са си объркали специалностите, там работят и доста хора, с помощта на които Пловдив се подрежда измежду спокойните градове в страната.

През годината най- дейни бяха чиновниците на Икономическа полиция, който разкриха серия от схеми от злоупотреби. Двама от огромните пловдивски превозвачи – Веселин Дошков шеф на „ Хеброс бус” и Иван Чолаков(брат на Димитър Чолаков) на „ Автотранс Чолаков” бяха привлечени като обвинени за непозволено асимилиране на финансови средства от дотации за градския превоз.



Това се случи след огромно следствие на TrafficNews.

Освен тях с обвинявания са и трима чиновници на Община Пловдив – шефът на ОКТ Пламен Вълков, неговият предходник Борислав Кръстев и гл. счетоводител на звеното Лидия Пастърмаджиева. Прокуратурата в Пловдив повдигна обвиняване на притежателя на „ Хеброс бус” Веселин Дошков за корист с 21 млн. лв..

Разкрита бе и група, източила сметки на пловдивската компания „ Тракийски хляб”. Икономическа полиция залови уредника Стоян Янев от Варна, който изтеглил 100 000 лв. през електронното банкиране на сдружението.

Друга огромна скица, разрушена от Икономическа полиция, бе за търговия с ментета на най- продаваните спортни марки - " Адидас " и " Найк " . В регион „ Източен” полицията разкри хранилище с тайник, от където фалшификатите потегляли към клиентите на клана Ябанджъ. Ремзи Ябънджъ, родителите му и още трима души бяха задържани при акцията. От полицейския капан се измъкна единствено брат му Исмаил, който към момента се укрива.

Братята Ябанджъ изпирали парите от схемата, влагайки ги недвижимо имущество. Техни са две от първокласните кооперации на улица „ Искра” в Столипиново. Част от нелегално добитите пари от схемата са бил „ наливани” в сватбения дом на улица „ Владая”, благосъстоятелност на Ремзи и Исмаил Ябанджъ.



Освен „ наказателната бригада” от Трето районно с белезници се озоваха чиновници на дирекция „ Миграция” и ДАНС.

През януари за връзки с незаконна група, изработвала подправени документи, бе задържан служителят на реда Боян Кабашки /45 /. Служителят от " Миграция " вадил от масива " Български документи за идентичност " номера на действително съществуващи документи, с които са изработвани фалшификатите. Още четирима мъже са задържани за правене на неистинен документи, както и за подбуждане и помагачество на незаконната активност. Клиенти на бандата били поданици на Турция, Албания и Тунис. Документите мъчно можели да бъдат засечени от граничните управляващи, защото били с извънредно високо качество. Ролята на миграционния чиновник била да даде номера на годни български документи, тъй че при възможна инспекция персоналните документи да излязат в системата като годни. Така лицата можели свободно да обитават и да пътуват на територията на Европейския съюз.

Срам за пагона се оказа и 49-годишният чиновник на ДАНС – Пловдив Борислав Христов, който бе задържан за рекет и рушвет.



Христов, е приложил изпитана скица на земеделец от Карлово, с цел да го трансформира в " постоянен клиент ". Той го предизвестил, че против него има формирана инспекция и му заречен защита против ежемесечни " вноски ".

През септември 2021 година той изискал 1500 лв. от земеделеца, като го убедил, че го чакат големи санкции. Изплашен, земеделецът ги платил. Следващият месец служителят още веднъж се свързал с него и изискал поискал нови 1000 лв.. Тогава обаче карловецът подал тъжба в ДАНС - София. На идната среща той предал 750 лв. на дансаджията, само че цялата интервенция към този момент била записана, а парите за подкупа - разказани и белязани. След срещата Христов е задържан в постройката на ДАНС на ул. " Княз Богориди " в Пловдив, а при обиска сумата е открита в него.

Общата сума на непозволено получените средства бе 2250 лв..

Голямо и съвременно оборудвана нарколаборатория за произвеждане на марихуана, бе разрушена при акция на полицията в края на март. Лабораторията се е намирала в изоставена фабрика, благосъстоятелност на семейството Минкови край Клисура Задържан е синът на притежателя на „ Шато Копса” Минко Минков – Иван Минков. Общо четирима души са задържани, двама съумяват да изоставен страната, преди полицейската интервенция.



Разбитата лаборатория в град Клисура е била оборудвана с техника за стотици хиляди левове.

Основната част от продукцията обаче евентуално е изнесена и продадена преди интервенцията. При претърсването са открити 675 растения. Открити са и 15 кг суха листна маса и към 30 кг зелена маса, които следва да бъдат изследвани.

През 2020 година пловдивската полиция четири пъти бе ангажирана с защитата на избори. И въпреки, че всякога Областната дирекция отчиташе, че изборите са минали „ безшумно и спокойно”, предизборните акции, изключително при ръководството на служебното държавно управление надалеч не бяха такива. Десетки пловдивчани и хора от региона бяха привиквани и профилактирани. Работници в комунални компании, ловци, притежатели на компании, търговци и претенденти за народни представители се оплакваха, че са били викани в полицейските ръководства и принудени да подписват предупредителни протоколи. Жалбите бяха от представители или симпатизанти на партиите ГЕРБ и Движение за права и свободи. От полицията всякога отвърнаха с версията, че работят по сигнали с платен или корпоративен избор.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР