2021 година се оказа повратна за автомобилния сектор в световен

...
2021 година се оказа повратна за автомобилния сектор в световен
Коментари Харесай

С около 10% са поскъпнали употребяваните автомобили в България за година, но внос няма

2021 година се оказа повратна за автомобилния бранш в международен мащаб. След сполучливото първо тримесечие, настъпи рецесия в производството, която продължи до края на година и по всичко проличава, че към момента продължава. Българският пазар през 2021 регистрира напредък от съвсем 12% за първите девет месеца за регистрирани нови коли, до момента в който за последното тримесечие се забеля спад от малко над 20% продадени автомобила по отношение на миналата 2020 година.

Заради световната рецесия с дефицита на чипове за електронните съставни елементи при производството на коли са се повишили и цените на колите в България. Увеличението е сред 2 и 5% от началото на 2021 за нови коли, споделят вносители. При колите втора употреба справката демонстрира, че цените за година на използван автомобил не са мръднали и даже са се повишили, макар амортизацията и „ остаряването”.

Собственици на автосалони описаха пред наш кореспондент, че търсене има, само че най-вече на по-евтини евтомобили - до 8-10 хиляди лв.. Те също виждат компликации с вноса на използвани коли от Европа поради няколко фактора - покачването на цените, поради търсенето, неналичието на задоволително наличия и непрекъснатото повишаване на цените на горивата, което в допълнение оскъпява вноса.

" При дефицита на нови коли, италианците и германците се ориентират към използуване или избират да изчакат и да карат остарелия си автомобил. Това води и до неналичието на конкуренция при използваните коли. Просто няма такива, който да си костват парите ", показа притежател на автосалон в Пловдив.

Потърсихме мнението и на различен експерт, който се занимава с импорт на коли от Западна Европа и има директно наблюдаване над пазара в България и по-конкретно в Пловдив.

„ Моето наблюдаване е, че повишаване на колите втора употреба през последните една-две години има. Причината е, че производителите закъсват с производството на съществени съставни елементи за новите коли и аварийни елементи за старите. След като дистрибуторите закъсат с производството на нови коли, хората на запад няма по какъв начин да си подменят старите и от там се получава недостиг в тази ниша, защото няма предложение на пазара. В България сме директно свързани с пазара в западна Европа, тъй като колите тук идват най-вече от там – най-много от Италия, Франция, Австрия и Германия”, показа той.

„ Търговците, които работят с Италия споделят, че сега съвсем няма коли втора ръка на пазара. Съответно, откакто няма всеобщо предложение, няма и преференциални цени. От там идва и покачването на цените на колите втора ръка, защото няма задоволително произвеждане на нови коли и няма по какъв начин да се запълни този сегмент от пазара. От там следва и това, че клиентите, които са насочени към новите коли, просто не си сменят сегашните. Например, в случай че един клиент на запад е привикнал да си подменя колата на всеки пет години, в този момент я сменя на седем, тъй като няма предложение. И вместо тази кола да отиде на вторичния пазар, това не се случва, и по този начин се получава този дефицит”, описа специалистът.

„ В България, търсенето не е по-голямо през последните две години. Информацията, че е по-голямо, се получава по-скоро изкуствено - заради обстоятелството, че няма предложение. У нас, най-вече се търсят коли в ценовия клас до 5000 лв. и по-късно във високия клас, само че в много по-малък %. Българинът като цяло е безпаричен и търси най-вече най-евтиното. Средният ценови клас е оставен най-вече на опашката, в случай че се опрем до статистиката.

Като цяло, повишаването е при всички типове коли, защото недостиг има във всички сегменти – и от най-евтините и от най-скъпите. Трудно е да се пресметна в процентно изражение растежът на цената, само че може би към 10% за последните една-две години, от началото на пандемията.

Нормализиране на пазара в близката една година е мъчно да се каже, че е допустимо, защото би трябвало да завърти цялостен един цикъл, който стартира от производството, а е доста мъчно да се планува по какъв начин тъкмо ще се развият нещата и до какъв брой бързо това ще се случи”, заключи той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР