2021 г. не започна много обещаващо, защото все още сме ...

2021 г. не започна много обещаващо, защото все още сме

Ще изчезнат ли и пеперудите монарх

2021 година не стартира доста обещаващо, тъй като към момента сме в пандемия, а данните от предходната година посочиха, че световното затопляне не е забавило ход.
 Глобалното затопляне, климатичните смени и по какъв начин 2020 година за малко не се трансформира в най-горещата в историята
Глобалното затопляне е траяло макар пандемията

Данните за 2020 година са налични и не са по никакъв начин положителни...

И това не са положителни вести както за хората, по този начин и животинските типове, които също страдат от изменящия се климат. Поредният образец са пеперудитемонарх , които са застрашени от изгубване.

Според годишното зимно броене на тези пеперуди отXerces Society, бройката им е драстично намалял. При преброяването са били маркирани едвам 2000 пеперуди, което е с десетки хиляди по-малко от обичайното.
 Снимка 515956

Дори доста повече, в случай че върнем лентата обратно към 80-те години на предишния век, когато по дърветата в Калифорния са били преброявани милиони пеперуди монарх. Всяка година пеперудите монарх прелитат близо 5000 километра от Канада и северните елементи на Америка до Калифорния, където прекарват зимата.

Специфичното при тях е, че се връщат на безусловно същите места, даже дървета, където се групират през студените месеци. По принцип пеперудите монарх идват в Калифорния към началото на месец ноември и напущат щата, когато стартира да се затопля през март.
 Морските звезди, копиотрофите, световното затопляне и за какво умират
И морските звезди едвам дишат

Според учените ситуацията е съществено

В източната част на континентапък тези пеперуди прелитат от Канада даже до Мексико, с цел да прекарат зимата. При преброяването предходната зима са били регистрирани 29 000 пеперуди.
 Снимка 515959

Според учените намаляването на броя им в западната част от Щатите се дължи освен на световното затопляне и измененията в климата, само че и на човешката активност, която унищожава естествения им хабитат. Използването на пестициди в земеделието също е съществен фактор, който погубва пеперудите монарх.
 Северните елени, Швеция, световното затопляне и за какво в страната ще се строят мостове за елени
Как Швеция ще се погрижи за северните елени

Глобалното затопляне има пръст и тук

Тревожното също по този начин е, че изследване на Университета във Вашингтон (Washington State University) от 2017 година планува, че в случай че популацията им падне под 30 000, то типът най-евентуално ще изчезне в следващите няколко десетилетия, в случай че не се вземат ограничения, написа.

Източник: lifestyle.bg