2021 г. беше болезнена година за всички нас, но не

...
2021 г. беше болезнена година за всички нас, но не
Коментари Харесай

Д-р Скендер Сила: Трябва да се положат всички усилия за информиране на широката общественост за ползата от ваксините

" 2021 година беше мъчителна година за всички нас, само че не можем да си позволим да бъде пропиляна година. Всички би трябвало да научим уроците, които тази година ни преподаде. " Това сподели представителят на Световната здравна организация в България доктор Скендер Сила в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите му 2022 година би трябвало да бъде краят на пандемията на Ковид-19, само че и началото на нова епоха на интернационална взаимност и национално единение.

Очакванията за разпространяването на Омикрон е в границите на няколко седмици той да господства във от ден на ден европейски страни, а здравните системи ще бъдат натоварени до краен лимит. „ Напрежението сред здравната система и медиците, които се борят с пандемията, може да бъде голямо. Поради ниското равнище на имунизация в България предизвикването може да бъде даже по-голямо от други страни в Европейския съюз ", счита Сила.

Локдаунът съгласно СЗО е последна мярка. Тя може да е ефикасна, само че е и доста скъпа, уточни Сила. „ На този стадий от пандемията имаме инструментите, които ще ни разрешат да реагираме на Ковид-19, и в същия миг да запазим животите си. Нашият триумф зависи от това по какъв начин и по кое време прилагаме тези принадлежности и степента, в която ангажираме общността в това ", уточни представителя на СЗО.

Той бе безапелационен, че би трябвало да продължи поддръжката за увеличение равнищата на имунизация. Спазването на мерите е доста значимо при разновидности като Делта и Омикрон, добави той.

Ваксините ще бъдат ефикасни и при Омикрон, счита Сила. Данните от първите наранени страни в Европа демонстрират, че Омикрон се популяризира извънредно бързо, само че към този момент протича с по-малко затруднения и в редки случаи се стига до приемане в болница, уточни той. „ Имайки поради, че в България равнището на имунизация е толкоз ниско, би трябвало първо да се даде приоритет на увеличението на имунизацията на рисковите групи. Трябва да се положат всички старания за информиране на необятната общност за изгодата от имунизациите, да се доближи до хората посредством характерна тактика ", разяснява Сила.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР