2021 бе годината, в която технологичните гиганти Microsoft, Amazon и

...
2021 бе годината, в която технологичните гиганти Microsoft, Amazon и
Коментари Харесай

„Студената война“ между Big Tech и регулаторите в САЩ може да се разгорещи

2021 бе годината, в която софтуерните колоси Microsoft, Amazon и Alphabet оповестиха рекорден брой покупко-продажби за придобиване на компании за последното десетилетие, сочат данни на Dealogic, представени от Си Ен Би Си.

Според някои анализатори това се случва на фона на „ Студена война “ сред Big Tech и назначената преди седем месеца за ръководител на Федералната комерсиална комисия (FTC) Лина Хан, която упорства за по-строг надзор върху софтуерния бранш.

Темпото на реализиране на покупко-продажби е сигнал за това, че софтуерните компании или чакат съществено усилване на регулаторния напън, или просто не имат вяра, че Хан и другите регулаторни органи ще могат да оспорят придобиванията в съда.

Хан, която пое управителния пост в FTC през юни, не се колебае с предложенията за по-агресивно налагане на  антимонополната политика на комисията. Тя към този момент подаде тъжба против Фейсбук, потвърждавайки, че придобиването на Instagram и WhatsApp е донесло на компанията сегашния й статут на монополисти в обществените мрежи. Отправя и остри рецензии против Amazon за корист с господстващо състояние на пазара за онлайн търговия.

Сделката за придобиването на разработчика на видео игри Activison Blizzard от Microsoft за 69 милиарда $ е следващият образец за това по какъв начин огромна софтуерна компания провокира регулаторите. Тя идва след редица други огромни покупко-продажби от 2021 година, в това число придобивката на Nuance Communications от Microsoft за 19 милиарда $ и на MGM от Amazon за 8,5 милиарда $.

 Общо 22-те покупко-продажби на Гугъл, 56-те на Microsoft и 29-те на Amazon през 2021 година са 10-годишен връх, сочат данните на Dealogic.

„ Големите софтуерни компании подхождат доста деликатно и желаят да приключат тези покупко-продажби, преди администрацията да сътвори казус “, разяснява Ерик Гордън, професор от Мичиганският университет. „ След като се сътвори казус в една правосъдна зала, за другите съдии ще бъде по-лесно да го следват “, добави той.

В изявлението за Си Ен Би Си Хан съобщи, че битката с Big Tech „ изисква кураж “.

„ Това са компании, притежаващи извънредно огромни запаси. Те не се срамят да ги употребяват. Ние демонстрираме на тези компании, само че и на страната, че регулаторите няма да правят отстъпка, тъй като фирмите демонстрират мускули или се пробват да ни сплашат “, сподели тя.

В първата година от президентството на Джо Байдън антитръстовите регулатори са блокирали две обилни покупко-продажби в медийния и софтуерния бранш. Министерството на правораздаването заведе дело, с цел да блокира придобиването от Penguin Random House на конкурентния издател Simon & Schuster през ноември, а FTC на Хан заведе дело, с цел да блокира придобиването на английския дизайнер на полупроводници Arm от Nvidia za 40 милиарда $.

И двете каузи имат огромно значение, тъй като те са първите за новите ръководители на министерството и комерсиалната комисия.

„ Сравнително късият интервал от време, в границите на който правоприлагащите органи би трябвало да подхващат  действия по време на мандата си, също основава „ яростно възприятие за неотложност “ във FTC, която схваща, че би трябвало да се сътвори на казус, с цел да промени метода, по който фирмите мислят за сливания и придобивания “, сподели Хан.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР