2020 година беше първата, през която продажбата на SSD дискове

...
2020 година беше първата, през която продажбата на SSD дискове
Коментари Харесай

SATA или NVMe? Изборът е очевиден

2020 година беше първата, през която продажбата на SSD дискове изпревари HDD при съответствие 333 млн. по отношение на 260 млн . Пазарът очакваше този миг повече от 15 години, от момента когато през 2004 година се появи първият SATA SSD диск на компания Adtron. 9 години по-късно, през 2013 година, Samsung показа първия диск NVMe Samsung XS1715, който предизвести новата епоха в региона на решенията за запазване на данни. Ерата, която сега претърпява златната си ера.

Последните спадове на цените оказаха въздействие върху голямото нарастване на интереса към NVMe дисковете. Нашите данни демонстрират, че през 2020 година продажбите на SSD NVMe дава отговор на към 30% от цената на всички продадени в Полша дискове, а през годината това число се е нараснало с цели 24%. 2020 година също по този начин значи премиера на първите потребителски NVMe дискове за интерфейс PCI–Express 4.0. Благодарение на прелюдия модел Samsung 980 PRO определихме нови стандарти в региона на скоростта на записване и прочитане на данните – споделя Мачей Бартломей Камински, шеф по развиване на Memory бизнеса за Полша и Централна и Източна Европа в Samsung Electronics.

Ключовият фактор, заради който SSD дисковете по технологията NVMe толкоз бързо получават известност, е привлекателна цена и явното предимство във връзка с скоростта на четене и записване. Например, моделът NVMe Samsung 980 с размер от 512 GB, чиято целесъобразна цена се колебае в границите от 128 лева, записва файловете със скорост 2600 MB/s и ги прочита със скорост 3100 MB/s. В същото време скоростта на модела 870 EVO 500 GB по технология SATA SSD доближават надлежно 530 MB/s и 560MB/s, а цената на която се предлага е към 126 лева Горният образец ясно сочи, че на процедура за същата цена можем да имаме артикул, който е почти 5 пъти по-бърз. Поради това, че NVMe дисковете са от доста малко време измежду нас, не всички устройства са оборудвани с PCI Express автомагистрала, която да може да ги обслужва. Но, в случай че нашият хардуер е софтуерно подготвен за такива решения, си коства да заложим на NVMe.

Единственото изключение може да бъде обстановката, при която се нуждаем от диск за запазване на по-голямо количество данни. В този случай разликата в цената сред огромните дискове SATA и NVMe може да бъде забележителна. Но това се отнася единствено за бюджетния модел 870 QVO, чиято предлаганата цена за версията с размер от 2TB е към 342 лева Ако разгледаме обаче диска по технологията SATA, с по-висок TBW параметър и по-дълга гаранция, какъвто е моделът 870 EVO 2TB, разлика в цената сред неговото сходство по технологията NVMe (става дума за модел 970 EVO Plus) на процедура не съществува, защото предлаганата цена и на двата модела се колебае в рамките на 556 лева.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР