2019 година е. Платформите и форматите, в които може да

...
2019 година е. Платформите и форматите, в които може да
Коментари Харесай

Резултати от изборите - в телефона ви през целия ден

2019 година е. Платформите и форматите, в които може да бъде популяризирана информация са доста и разнообразни. Българските депутати към този момент знаят две от тях и се пробват да заглушат и тях. (Но през целия ден може да следите данните където и да сте - тук и тук)

В последния миг на гласоподаване на измененията в Изборния кодекс се случи следното: Правна комисия беше гласувала предлагането на ръководещата партия ГЕРБ възбраната за разгласяване на изследвания в изборния ден да отпадне изцяло. В деня на приемане на поправките на второ четене в пленарна зала, обаче комисията се събира на изключително съвещание и гласоподава, че възбраната остава. Вероятно това е част от договарянето сред ГЕРБ и Движение за права и свободи - последните, които са срещу бистрота на резултатите, да обезпечат кворум за приемане на кодекса. В зала при гласоподаване на второ четене обаче се появява и друго предложение - от депутата от НФСБ Христиан Митев - да бъдат лимитирани и профилите на медиите в обществените мрежи. На депутатите е обявено, че това предложение е било подкрепено в правна комисия, което не е правилно. Часове по-рано комисията го е отхвърлила. Но в паниката то минава с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Патриотите, Българска социалистическа партия са срещу, само че другояче те поддържат цялостната възбрана. Така ограничаването към този момент визира, по определението на кодекса, " Facebook, Туитър и други сходни ".

Позицията на " Дневник " постоянно е била за бистрота на данните . След като партиите имат достъп до предварителните резултати и могат да работят по отношение на тях - за какво гласоподавателите да нямат. Още повече, че политиците (и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи, и " Патриотите " ) не желаят гласност на тези данни. Те са и тези, които могат да провеждат последователи по кое време и какъв брой да гласоподават.

Затова още веднъж ще предоставим достъп до предварителни данни, само че и ще спазим рестриктивните мерки на закона.

Тези от вас, които желаят да знаят - последвайте " Дневник " в обществения чат във Viber, с цел да сте осведомени първи и елементарно. Както и в канала ни в YouTube.

Ако решите - може да разпространявате данните и във " Facebook ", и Туитър и други сходни ", тъй като за персонални страници и блогове рестриктивните мерки не важат.

Вярваме в правото ви да знаете и да сте осведомени.
Гласувайте.

Как беше въведено още по-голямо ограничаване за резултатите - тук.
Всичко за изборния ден - тук.
Какво сподели Пеевски пред " Дневник " - като гласоподава - тук.
Какви бяха опциите преди - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (469)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР