2019 г. ще е годината на вътрешния туризъм. Ще работим

...
2019 г. ще е годината на вътрешния туризъм. Ще работим
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Фокус на 2019 г. е вътрешният туризъм, с внимание към малките общини

2019 година ще е годината на вътрешния туризъм. Ще работим интензивно за поощряване на пътуванията към разнообразни райони, нашата цел е да се промотират малко познати места и дестинации в страната. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на конференция „ Естествено в България- 2019 година на вътрешния туризъм “. Тя уточни, че през предходната година за първи задграничните туристически визити у нас минаха 9,2 млн.

През последните три години доближаваме съществени растежи и тази година битката ще е за всеки екскурзиант, по тази причина е значимо всички – страна, бизнес и локални управляващи – да обединят старания за още по-успешното развиване на бранша и опазване на високите резултати, сподели Ангелкова, оповестяват от Министерство на туризма.

„Данните за визитите на българите в страната демонстрират, че най-често те избират да пътуват през третото тримесечие“, осведоми министър Ангелкова. Статистиката от местата за настаняване с 10 и повече кревати за 11-те месеца на 2018 година демонстрира, че пренощувалите българи са повече от 3,57 млн., като броят им нараства с 2,3 на 100. Ръстът е индикативен, че вървим напред, по тази причина използваме и тази самодейност, с цел да надградим направеното, разяснява министърът. Броят на осъществените нощувки надвишава 8,52 млн. и се усилват с 1,7%. Приходите от нощувки на български жители в местата за настаняване са 342,4 млн. лева, отчитайки растеж от 6,7 на 100 по отношение на интервала януари- ноември 2017 година

„Целта на днешната конференция е да обявим годината на вътрешния туризъм и да се обърне особено внимание на по-малките общини“, изясни министърът. Тя заяви, че се приготвя специфичен календар на събития през 2019 година, отвън заложените в Годишната стратегия за Национална туристическа реклама. „Той се създава взаимно с кметовете, планували сме полемики по райони и конгреси и визити на съществени локални събития“, изясни още министърът.

Предстои и старта на акцията „ Неочаквана почивка “ в интервала от март до месец май, сподели министър Ангелкова. Досега бяха извършени две нейни издания през есента на 2017 година и пролетта на 2018 година Отчетохме засилен интерес и позитивни резултати, по тази причина се приготвя и трето издание, разяснява министърът.

Важна стъпка за развиването на туризма и стимулирането на районното развиване, подхваната и изпълнявана от Министерството на туризма, е приемането на Концепцията за туристическо райониране на страната ни. До момента са основани 7 от 9 Организации за ръководство на туристически региони (ОУТР), съобщи министър Ангелкова.

Дигитализацията в туризма също е доста значима и способства за поощряване на пътуванията, разяснява министърът.
Дошла съм да поддържа министър Ангелкова в работата й да бъде подтикван вътрешния туризъм, сподели преди форума ръководителят на Народното събрание госпожа Цвета Караянчева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР