2019 е годината на Пловдив. Титлата Европейска столица на културата

...
2019 е годината на Пловдив. Титлата Европейска столица на културата
Коментари Харесай

Кметът се срещна с представители на Комисията по култура и образование към ЕП

" 2019 е годината на Пловдив. Титлата Европейска столица на културата ни даде опция да вземем значими за града политически решения, които го трансформираха в позитивна посока “. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев по време на публична среща с представители на Комисията по просвета и обучение към Европейския парламент. На нея участваха заместник-кметът по просвета Александър Държиков и членовете на Управителния съвет на Фондация " Пловдив 2019 “.

Представители на Комисията посещават всеки град, разгласен за европейска столица на културата и се срещат на място с плана, като посещават и съответни събития, в границите на неговата реализация.

" Всички работим за основаване на една мрежа от столици на културата, като се учим едни от други. Всички сме разнообразни, само че всички желаеме да бъдем третирани по еднакъв метод, да живеем в мир и да бъдем обединени в разнообразието на Европейския съюз “, съобщи членът на Европейския парламент Хелга Трьопел.

" Неслучайно нашият слоган е " Заедно “. Пловдив е мултикултурен, мултиетнически град с хора с разнообразни визии, ползи, само че обединени в една идея. За нас е значима освен 2019 година, само че и 2020, 2021. Пловдив е притежател на купата ЕСК, която е народен приоритет и всички работим дружно за тази идея “, уточни изпълнителният шеф на фондация " Пловдив 2019 “ Кирил Велчев.

" Миналата година България одобри председателството на Съвета на Европейския съюз, тази година Пловдив е Европейска столица на културата – това са две събития, които концентрират интереса на Европа към България и Пловдив “, показа Антон Баев и акцентира уникалността на кирилицата, на която пишат разнообразни нации, живеещи в Европа.

Участниците в срещата се съгласиха с тезата, че направените вложения за Европейска столица на културата ще се върнат няколко пъти, а резултатът от това ще се усеща няколко годни по-късно.

  " Разходите в името на културата, не са разноски, те са инвестиция в бъдещето. Надявам се конкуренцията сред обособените браншове на бизнеса, най-много туризма да е в интерес на културата “, уточни евродепутатът от Румъния Мирча Диакону.

  " Трябва да продължаваме да работим за поощряване на другите посоки в културата, до която да има по-добър достъп “, сподели евродепутатът от Италия Силвия Коста. Тя попита кметът какво прави, с цел да поддържа единството в града. Накратко той уточни хилядолетната история на Пловдив, чувството, че пловдивчани живеят в европейски град, най-старият жив град в Европа, където могат да се видят остатъци от доста столетия.

" Пловдив е търпелив град, в който има разнообразни етнически и религиозни общности, хора с друго мислене, които пазят своята еднаквост и живеят в дух на съгласие “, изясни Иван Тотев и добави, че един от главните цели на Община Пловдив е да пази и да се грижи за богатото културно-историческо завещание.

По време на формалните диалози кметът разяснява положителните планове, които Община Пловдив е направила или които са в развой на правене, свързани с Европейска столица на културата и смяната, която настава в града – построяването на пешеходната зона в кв. " Капана “, където се реализират огромна част от културните планове, Голямата раннохристиянска базилика, галериите, реконструкцията на площад " Централен “, построен върху елински и римски конгрес, общите културни планове с италианския град Матера, който е другата европейска столица на културата през 2019г.

В рамките на двудневната стратегия представителите на Комисията по просвета и обучение към Европейския парламент ще посетят изложбата " Дим. Истории за тютюна ", историческия център на Пловдив, квартал " Капана ", изложбата " 30 години от рухването на Берлинската стена " и ще им бъде направена презентация на плана за Голямата базилика, кандидатура за Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО, готова от археолога Елена Кантарева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР