2019-а година бележи 90 години от рождението на един от

...
2019-а година бележи 90 години от рождението на един от
Коментари Харесай

Изложба, филм и нова книга отбелязват 90 години от рождението на Йордан Радичков

2019-а година бележи 90 години от рождението на един от най-самобитните и плодовити майстори на словото у нас. Несравним виртуоз на късия роман и играта с въображението, потвърден драматург и сценарист, Йордан Радичков продължава да се радва на огромен читателски интерес, а богатото му творчество е преведено на над 40 езика и издадено в над 50 страни по света.

През месец януари Пловдив, културната столица на Европа, отдава респект на обичания български създател със серия събития, като особено за пловдивчани и гостите на града за първи път ще бъдат показани непоказвани до момента фрагменти от пътешествието на писателя до Сибир през 1964 година.

Програмата ще стартира на 13 януари с изложбата „ Неосветените дворове “, разказваща за вълнуващото премеждие на създателя из далечния Север, през което се ражда едноименният пътепис. Експозицията ще бъде изложена в Градска художествена изложба Пловдив – Експозиция „ Мексиканско изкуство “, ул. „ Артин Гидиков “, а откриването е от 16 часа. Изложбата ще може да бъде прегледана до 27 януари.

Непознатите фотографии от пътешествието на Радичков до една от най-суровите области на Земята са представяни пред аудитория единствено един път в София. Благодарение на поддръжката на фондация Пловдив 2019, която е съорганизатор на събитието, изложбата ще бъде презентирана в уголемен тип с информация на британски език за всички посетители на столицата на културата, както и с още непоказвани досега фрагменти. Черно-белите фотоси описват за срещите на създателя с еленовъди, якути, снежната пустота и тайгата. Благодарение на усърдието на фотографа Александър Сертев фотосите са възобновени от тежко повредени ленти, а в този момент намират път и към по-широката публика.

Заедно с това посетителите ще имат опция да видят и единствения документален филм за Йордан Радичков „ Черказки летописи “ на режисьора Димитър Петков. Прожекцията ще е с вход свободен на 13 януари от 14 часа в клуб Fargо.
 Представят цензурираната от властта пиеса на Йордан Радичков  Радичков и книгата, която промени българската литература (откъс)  Представят „ Свирепо въодушевление “, най-значимият алманах с разкази на Радичков, на 5 април
Откриването на изложбата ще бъде съпроводено с показване на независимата книга „ Сибирски тетрадки “ на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на създателя от пътуването му до Сибир и е единственият непокътнат документ за креативния му развой. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им тип.

„ Сибирски тетрадки “ е един трогателен и нередактиран текст, който в синтезиран вид чертае книгата „ Неосветените дворове “ и показва живите и неподправени усещания на Радичков от комплексния и недопечен живот из сибирските земи.
Кръглата годишнина от рождението на създателя е отговарящ мотив за представянето на този извънреден текст. Едва ли има по-добро доказателство за невероятния гений на създателя от тази разтърсваща чернова, която дори в първичния си тип има силата да съществува като независимо и настрана произведение. Проф. Инна Пелева ще показа повече за неговите качества с гостите на откриването на 13 януари.

„ Сибирски тетрадки “ се появява с изключителното оформление и илюстрациите на художника София Попйорданова.
В качеството си на експерт и съставител на към този момент девет тома от поредицата ‚Събрани съчинения “ проф. Пелева ще води и уголемен диалог за творчеството на Радичков с фокус „ Неосветените дворове “. Той ще се състои на 19 януари от 14 часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР