2018 ще е годината, в която основателят на Фейсбук“ Марк

...
2018 ще е годината, в която основателят на Фейсбук“ Марк
Коментари Харесай

Фейсбук премахва фалшивите новини от съдържанието си

2018 ще е годината, в която създателят на „ Facebook “ Марк Зукърбърг ще „ поправи ” обществената мрежа и ще отстрани подправените вести от нея. Такова заричане даде той на потребителите на най-масовата обществена мрежа в света. Както знаете, през миналата 2017 година „ Facebook “ беше подложен на остра рецензия във връзка с разпространяването на подправени вести и усилването на потребителското мнение по обществени и политически въпроси. Интересът към тематиката се увеличи още повече преди няколко дни, когато американският президент Доналд Тръмп, разгласява и лист с носителите на персоналните му награди за подправени вести. Как ще се ограничи разпространяването на погрешна информация и какви ограничения против лъжите в мрежата предлага Марк Зукърбърг обобщава Тереза Ставрева.

Изборите в най-малко 18 страни са били манипулирани, посредством разнообразни тактики за дезинформация, употребявани преди и по време на предизборни акции, сочи изследване на „ Freedom House “ за свободата в интернет.

Немалко държавни управления започнаха ограничения за битка с подправените вести в обществените мрежи. Френският президент Еманюел Макрон неотдавна предложи закон, който да ограничи разпространяването на неистини в мрежата по време на предизборни акции, поради заплахата от операции. Предлага още и съдът да има правото да се самосезира при такива случаи, а първоизточникът да търпи наказания, наред с премахването на наличието.

„ Фалшиви вести ”, става известно, е словосъчетанието, което е участвало най-трайно в живота ни през миналата година. Според данни на английския речник „ Колинс ” използването на понятието се е покачила с 365%.

А в този момент дано насочим и взор към обществената мрежа, която е считана за един от най-сериозните разпространители на погрешна информация - „ Facebook “. Използваната от над 2 милиарда Души по целия свят платформа вкарва съществени промени в политиката на наличието си. Войната на фейсбук с дезинформацията не датира от през днешния ден или през вчерашния ден. Още през 2016-та година по време на президентските избори в Съединените щати, се появиха клюки, че Русия употребява подправени сметки и групи, с цел да популяризира изобличиелна информация против единия от претендентите за държавен глава-Хилари Клинтън.
 Facebook ще даде приоритет на Facebook ще даде приоритет на "заслужаващи доверие " източници на вести
Facebook ще стартира да дава преимущество на "заслужаващи доверие " медии в нюзфийда си в границите на битката си против "търсенето на сензационното " и "погре...

Занапред в главната графа „ Новини “ във „ Facebook “ ще се отдава преимущество на фотоси и изявления на хората, с които най-често поддържаме връзка в обществената мрежа. Това, обаче ще се случва за сметка на наличието, оповестено от търговски марки, медии, известни персони и различен вид страници.

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг има просто пояснение за промените, които си слага за цел да осъществя през тази година. От една страна да сътвори приятни страсти у потребителите при визитата им в платформата, а от друга-да ограничи разпространяването на вести, някои от които биха могли да са с погрешно наличие, отчитайки обстоятелството, че мрежата е цялостна с по този начин наречените „ заглавия-примамки “.

Всички тези промени, обаче, вероятно ще оставят горчив усет в устата на бизнеса и медиите, чиято съществена активност се базира в онлайн пространството и разчита на обществената мрежа.

За бизнеса това значи повече вложения в региона на рекламата. За онлайн изданията обаче, това може да се окаже сериозен препъни камък. Част от по-малките медии, които разчитат на известност, с помощта на наличието си в обществените мрежи, вероятно ще усетят спад в посещаемостта.
 Facebook вкарва огромни промени за потребителите Facebook вкарва огромни промени за потребителите
Социалната мрежа Facebook вкарва огромна смяна в политиката си. Потребителите ще стартират да виждат доста по-малко реклами, за сметка на повече снимк...

По-малкото изявления, чието наличие не постоянно е правдиво, понижава шанса потребителите да бъдат неверно осведомени. Големите или проправителствени медии, обаче, могат да бъдат затруднени от измененията, само че не и спрени, защото разполагат със доста по-голям финансов запас.

В дълготраен проект всички тези промени в политиката на „ Facebook “ могат да се схващат като една доста добра вест, съгласно специалистите. Причината-през последните 10 години медиите по целия свят бяха подчинени значително на обществените мрежи. Намеренията на Зукърбърг са измененията да станат факт през идните седмици. Важно конкретизиране е, че тук не става въпрос за изцяло изхвърляне на новините от обществените мрежи, а за понижаване на тяхното наличие в персоналните ни профили. Разбира се, в случай че самите ние публикуваме такива, то вероятно те ще са налични за приятелите ни в обществената мрежа.
 Facebook вкарва огромни промени за потребителите Facebook вкарва огромни промени за потребителите
Социалната мрежа Facebook вкарва огромна смяна в политиката си. Потребителите ще стартират да виждат доста по-малко реклами, за сметка на повече снимк...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР