2018 година до момента определено върви отлично за Александра Начева.

...
2018 година до момента определено върви отлично за Александра Начева.
Коментари Харесай

Александра Начева: Успехите дойдоха рязко, но не се главозамайвам

2018 година досега несъмнено върви чудесно за Александра Начева. 16-годишната пловдивчанка завоюва международната купа в тройния скок за девойки под 20 години, заслужи сребро на континенталния конгрес за девойки под 18 години, мина границата от 14 метра в тройния скок и към този момент държи върха на Блъгария под 18 години с 14.18 метра. По-рано през този месец Начева направи дебют и на еврошампионат при дамите, където не мина квалификацията. Медийното внимание към Начева пораства с всеки триумф, само че тя е безапелационна, че това не би я предиздвикало да се самозабрави.
 Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за състезател и треньор на месец юли @@@

“Успехите пристигнаха доста внезапно - от предходната година. Докато не скочих 13.03 м в Букурещ, нямах никакви кой знае какви триумфи. Не мисля, че ще главозамая. Близките ми хора ми оказват помощ да остана на земята. А и аз не се схващам като някаква огромна звезда. Дори ми е необичайно, когато хората желаят да се снимат с мен и да им дам автограф”, показа Начева по време на награждаването си за състезател на месец юли в анкетата на Пресклуб “България”.
 Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за състезател и треньор на месец юли @@@

“80-90 % е работа на треньора да смъква състезателя на земята, това е доста значимо, изключително за дребни състезатели, които занапред потеглят нагоре и се сблъскват с медиите и интереса. С интернeта Александра стана известна на 16 години, което не е добре. Тя е задоволително образован човек, с цел да стигне до големите”, добави треньорът й Стойко Цонов, който през днешния ден получи премия за №1 за юли измежду българските наставници.
 Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за състезател и треньор на месец юли @@@

Цонов показа също по този начин, че най-важното е Александра да се опази от травми: “Тройният скок е дисциплината с най-вече травми в леката атлетика. Колкото и да си умел като треньор, травмите рано или късно идват - първата крачка е доста тежка - към 500 кг тежест падат върху крайници.”

Той счита, че достиженията на Александра Начева са плод и на усета й към тройния скок, а не толкоз на гений: “Алекс не е някакъв необикновен гений, само че има нюх и вътрешен гений за тройния скок. Смятам, че с доста работа и според от това по какъв начин ще се построи техниката в идващите две години, тя ще може да стигне до огромните.”

Цонов счита, че в идващите години България ще има две състезателки на огромни финали в тройния скок - Габриела Петрова и Александра Начева. Според него е позитивно това, че двете се засичат на тренировки и това ще им помогне да порастват: “Скоковите тренировки и техниката си ги извършват на едно й също място. Тя вижда по какъв начин скача с хъс, взема и от нея доста неща. Габриела е супер експерт и човек, който е предан на леката атлетика. Това, че упражняват на едно място е доста добре за построяването и на двете състезателки. Смятам, че идващите години ще ги виждаме и двете във финали на огромни шампионати.” Снимки: МАРИН МАРИНОВ/Sportal.bg и Getty Images/Guliver
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР