2018 г. може да донесе силни земетресения по целия свят

...
2018 г. може да донесе силни земетресения по целия свят
Коментари Харесай

Нещо страшно става със Земята! Скоростта на въртене се променя, учени предупреждават за бум на мощните трусове през 2018 г.

2018 година може да донесе мощни трусове по целия свят поради друга скорост на въртене на Земята, предизвестяват учени, представени от международни организации. По време на годишна среща на Американското геоложко общество, написа Пик.

Според Ребека Бендик от Университета Монтана и Роджър Билъм от Колорадския университет дребни промени във въртенето на Земята могат да провокират огромни промени в земята на планетата и да доведат до придвижване на тектонични плочи. Те предвиждат най-голямо въздействие да има в екваториалните райони, където живеят към 1 милиард души.

" Корелацията сред въртенето на Земята и сеизмичната интензивност е мощна и подсказва, че ще има увеличение на броя на земетресенията през идната година ", разясни Билъм пред вестник " Гардиън ". Учените са изследвали всички трусове с магнитуд над 7 по Рихтер през последното столетие. Те са открили пет интервала на увеличена сеизмична интензивност, която се случва почти в период от 32 година В тези цикли има сред 25 и 30 мощни трусове на година. През останалото време приблизително са към 15 огромни трусове на година. Последният интервал на понижаване на сеизмичната интензивност почнал преди четири години, след унищожителните трусове в Хаити и Япония през 2010 и 2011 година, при които починаха над 118 000 души.

" Заключението е ясно. Следващата година би трябвало да забележим доста увеличение на броя на мощните трусове ", предвижда Билъм. Учените чакат последните трусове в Мексико, Иран и Ирак да бъдат последвани от доста по-силни през идната година. " До момента имаме към 6 мощни трусове. В началото на 2018 година може да имаме 20 ", счита ученият.

Откритията на Билъм и Бендик са доказани и от други учени. НАСА сподели квазипериодични климатични феномени като Ел Ниньо, които имат потенциала да трансформират въртенето на Земята.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР