2018 г. е обявена за годината на културното наследство. Европа

...
2018 г. е обявена за годината на културното наследство. Европа
Коментари Харесай

В годината на културното наследство дигитализираме недвижимите паметници

2018 година е оповестена за годината на културното завещание. Европа дава 8 милиона евро за разпространение на културата на 28-те страни членки на Общността.

За столици на културата са оповестени два града – Ла Валета, столицата на Малта и Леуварден, град в Кралство Нидерландия. Фокусът идва след данни на Евробарометър.

Според числата 80% от европейците считат, че културното завещание е значимо за тях. Освен това то е бранш в стопанската система на цяла Европа.

Културното завещание основава 300 хиляди работни места, а 7,8 милиона жители в Общността работят в сфери, непряко свързани с културата – сигурност, строителство, туризъм.

Как ще взе участие България?

Виждали ли сте по какъв начин стартира дългият развой на реституция на една картина? Със фотография, само че доста по-специална. Във фотостудиото на изложба Квадрат 500 работят с инфрачервени лъчи, с цел да разкрият всичко върху платно от времето на Ренесанса.

„ Много съществено проучване във връзка с датировки, във връзка с авторство, във връзка с предходни реставрационни намеси, всичко това остава документирано с помощта на процесите на цифровизация ", споделя Слава Иванова, шеф на Националната художествена изложба.

Националният фонд от сбирки от картини и недвижимите монументи на културата имат огромен късмет за развиване в европейската година на културното завещание. С 2 милиона лв. по европрограмата " Добро ръководство " за първи път ще се цифровизират недвижимите монументи от локално и национално значение.

" Осигуряват елементарен достъп за потребление и образуват културно наличие от всяко точка на света ", изясни Ирена Соколова.

Но преди този момент предстоят промени в закона за културното завещание, тъй като в текстовете му липсва терминът цифровизация, а тя е част от стопанската система на данни, която сега се развива с най-голяма скорост в Европа и света.

Българските планове ще са част от 70-те хиляди прояви на тематика – „ Опазване на културното завещание ", в които ще се включат 30 милиона души от страните членки на Европейския съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР