2018 г. беше най-успешната от двадесетгодишното съществуване на Българската банка

...
2018 г. беше най-успешната от двадесетгодишното съществуване на Българската банка
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев планира още по-важна роля за ББР в европрограмите

2018 година беше най-успешната от двадесетгодишното битие на Българската банка за развиване, само че резултатите от 2019 година сложиха нов връх.

През октомври 2017 година Стоян Мавродиев пое длъжността основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на ББР с ясно дефинирана цел - да модернизира Българската банка за развиване, да я трансформира в институция с ясна и призната от обществото стратегическа визия и с удвоена годишна облага.

Още през първата година от ръководството му ББР реализира най-високи резултати досега. Активите на банката набъбнаха с 552 млн. лева и доближиха рекордната за тогава сума от 1.5 милиарда евро . Кредитната интензивност на банката също означи връх с заеми, отпуснати на предприятия, с обща стойност от 400 млн. лева - 280 млн. лева повече спрямо 2017 година През 2018 година ББР доста разви активността си по он-лендинг стратегиите. Активно бе и партньорството й по проекта " Юнкер " - самодейност за финансиране на компании от МСП бранша за подкрепяне на растежа, възкръсване на стратегическите вложения в основни браншове и основаване на нови работни места.

Един от най-значимите триумфи за банката, както и за дребните и междинните бизнеси в България, беше съглашението с Китайската банка за развиване на стойност 1,5 милиарда евро - повече от целия размер контрактуван запас от външни източници за цялата 20-годишна история на ББР. За съпоставяне, през 2017 година привлечените средства са били на стойност 130 млн. евро.

През 2018 година ББР откри третото си дъщерно сдружение - Фонд за финансови вложения . Фондът е в поддръжка на главната задача на Българската банка за развиване - поддръжката на българските предприятия. Дружеството разполага с капитал от 65 млн. лева, с който може да взе участие в капитала на дребни и междинни предприятия, като фокусът е върху започващи бизнесмени, обществени предприятия и МСП във фаза на напредък. Целта на Фонда за финансови вложения е да обезпечи достъп на бизнесите до нужните средства да покачат конкурентоспособността си, да си обезпечат на капитал за научноизследователска и развойна активност и да усилят индустриалния си потенциал.

" Към днешна дата ББР остава банката с най-високата капитализация у нас, отлична резистентност на външни шокове и устойчиво покачва своя рейтинг ", декларира в умозаключение на първата си година като основен изпълнителен шеф Стоян Мавродиев:

2019 година ни сподели, че това е единствено началото.

През първото деветмесечие Българската банка за развиване означи 48% нарастване на чистата облага по отношение на същия интервал от 2018 година Доходите на банката скочиха с 27%, а предоставените от ББР заеми - с 9%.

Българската банка за развиване продължава да поддържа финансова адекватност от 31% - най-високата в банковия бранш. Това ѝ разрешава да продължи да развива своята кредитна активност.

През първите две години ръководство на Стоян Мавродиев финансовата група на Българската банка за развиване посрещна още две дъщерни сдружения - " ББР Лизинг " и " ББР Факторинг " .

Услугите на " ББР Лизинг " подкрепят бизнесите, като форсират растежа и усилват размера на индустриалната активност. Създават също условия за софтуерно обновяване на индустриалните мощности. Тези услуги са най-вече фокусирани върху предприятията в региона на нововъведенията.

Целта на " ББР Факторинг " е възстановяване, стимулиране и развиване на общия стопански, експортен и софтуерен капацитет на българските предприятия. Работи в две съществени посоки. Първото е факторинг за ускорение обращаемостта на оборотния капитал на българския пазар, а второто направление - факторинг за експортьори, който улеснява достъпа и установяването им на интернационалния пазар.

Предстои въвеждането на нов, по-мащабен проект, който да размени проекта " Юнкер ". InvestEU разполага с бюджет от 650 милиарда евро досега. Приоритет ще бъдат дигитализацията, екологичните планове и енергийните връзки. Планът ще обхване интервала 2021-2027 година

" Това е неповторима опция и за българския бизнес, защото фондът ще дава първокласна (с рейтинг три пъти " А " ) гаранция върху финансирането, " съобщи Стоян Мавродиев в речта си за разкриване на интернационалния стопански конгрес на ББР.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР