- 2018-а: дъжд от милиони се изсипва във втория град

...
- 2018-а: дъжд от милиони се изсипва във втория град
Коментари Харесай

В Пловдив вдигат най-дългия и най-красив мост над Марица

- 2018-а: дъжд от милиони се изсипва във втория град на България година преди купата Европейска столица на културата.

- Строят се галерии и зали, обновяват площада и уголемяват булеварди

Строителство, каквото Пловдив не помни, преобразява втория български град година преди да бъде Европейска столица на културата. Трябва да стане бързо и, несъмнено, с доста пари. Те към този момент са обезпечени от страната и локалната хазна.

“2018-а ще е още по-благодатна. Общинският бюджет се обрисува рекорден - 370 млн. лева Тези средства ще влязат в стопанската система на града, а проектите ни са амбициозни ”, не крие кметът Иван Тотев.

Тези дни той разгласи стартирането на огромни планове, отлагани с десетилетия поради липса на задоволително финанси.

За влиятелното домакинство през 2019 година Пловдив би трябвало да е неразпознаваем. Той ще посрещне гостите си с освежен площад за 12 млн. лв.,

чисто нова изложба

за 4,2 млн. лева и

още две сходни

- в “Капана ” и

Стария град,

за над 2 млн. лв.. Бившето кино “Космос ”, изоставено повече от две десетилетия, пък ще възкръсне в дом за музика, четене и културни занимания.

“Двигателят за това е европейската столица на културата, чието разкриване през януари следващата година ще е грандиозно. Заради него ще затворим за придвижване бул. “Цар Борис Трети Обединител ”, тъй като чакаме сред 50 и 80 хиляди аудитория. Откриващата гала ще е на актуализирания централен площад. Но ще има и събития в “Капана ”, на основната улица и в Стария град ”, споделя Тотев.

Дотогава пловдивчани би трябвало да си каляват нервите, тъй като градът ще е строителна площадка.

Освен построяването и ремонтирането на зали и галерии стартира строителството на най-дългия мост над река Марица. Стойността му е 25 млн. лв.. Тотев е уверен, че тази година ще е първата копка. Мост в Пловдив не е строен от 1984 година Сегашните не могат да поемат трафика. Новото оборудване ще е 2 км.

“Имаме механически план и до месеци разгласяваме търговете. В последните години градът се разви на север индустриално, а на юг - жилищно. Сутрин и вечер трафикът е голям.

Новият мост ще

стартира от стадион

“Пловдив ”

с едно кръгово кръстовище и развръзки, ще минава над реката, по-късно продължава над бул. “Марица-север ” и с пътни връзки ще излиза на бул. “България ”, изясни кметът.

Според него с изключение на функционален той ще е и най-красивият. Финансирането му можело да е посредством вдишване на дълг, разсрочен 3-4 година, разчита се и на поддръжка от страната.

Тази година потегля и разширението на Голямоконарско шосе. Това е трасето, което свързва Пловдив с автомагистрала “Тракия ”. Сега е тясно и недотам представително. Трябва да се трансформира в 6-лентово, с две платна.

Първият стадий е от кръстовището с бул. “Дунав ” до табелата на Пловдив. Отсечката е 2 км и ще погълне сред 10 и 12 млн. лв..

За старт на строителството тази година общината е отделила милион.

Шумоизолираща

стена ще бъде

издигната,

с цел да обезпечи комфорт и сигурност за жителите на Шекер махала, откъдето минава трасето.

“Този план ще представим на вниманието на страната за финансиране ”, добавя градоначалникът.

Той твърди, че започнатите четири обекта с 30-милионния заем от Европейската банка за възобновяване и развиване тази година ще бъдат приключени.

Това са “Коматевско шосе ”, бул. “Руски ”, “Шести септември ” и

новият бул.

“Северен ”

Неговото разкриване е тази година, безапелационен е кметът.

Тотев вметва, че в Пловдив чисто нов бул. не е строен повече от 30 година Той ще свърже “Брезовско шосе ” с моста на Адата. Дълъг е 1,8 км, с шест ленти, тротоари и велоалеи. Първата копка беше през 2017 година Сега остава да се довърши последният сектор от 600 метра.

Много скоростно - за не повече от шест месеца, би трябвало да бъде подготвен и

централният площад,

апетитен за брошката

на Пловдив

Строителството му се забави поради съгласувателните процедури, свързани с съществуването на археология.

“Това е доста огромен обект и комплициран за осъществяване ”, признава Тотев. И напомня, че е провел интернационален конкурс с присъединяване на над 100 архитекти. Никой от тях обаче не предложил изцяло решение.

Пловдивският площад е необикновен, той е комбинация от пешеходна зона, каре и улици. Лежи върху антични богати находки.

“Заобикалящите го здания не дават чувство за площад, той е по-скоро културно-историческо пространство ”, разсъждава кметът. “Започваме строителството. През 2019 година ще имаме нов площад. Но археологическите разкопки към него ще продължат и в годината на купата. Това ще се трансформира в

атракция за туристите.

Те ще могат да

следят по какъв начин

се издигат

антични колони

с капители от дорийски, йонийски и коринтски жанр. Ще се работи на Римския конгрес от източната и западната му част, както и на Одеона ”, споделя Тотев.

По думите му 7 млн. лв. ще глътне преустройството на площада дружно с античните монументи. Парите са обезпечени от страната. Други 5 млн. лв. от общината пък отиват за реорганизация на подлеза на ул. “Гладстон ”. Той също е част от площада.

Според Тотев новата настилка ще е камък. Ще бъдат употребявани и павета. “Те са от пловдивските хълмове и към тях хората имат сантимент ”, споделя градоначалникът.

Категоричен е, че ще бъдат заимствани детайли от класирания преди всичко план на португалското архитектурно стидио “Фора ”. Той планува консолидиране на археологията в актуалното пространство. Така хората ще могат да се разхождат по старини.

Рекорд: повече от 10 млн. лева отиват за просвета

“Тази година отделяме рекорден бюджет за просвета - 10,5 млн. лв.. Тези средства са за събития и прехрана на фондация “Пловдив 2019 ”. Даваме 350 000 лв. за археологически разкопки. Проектираме знакови обекти като Източната врата на Филипопол, Небет тепе, Форума, Одеона. Те обаче ще се извършват и през 2019 година ”, прецизира кметът Тотев.

Сега ще се работи по градската художествена изложба на ул. “Съборна ” в Стария Пловдив. За нея са отделени 1,1 млн. лв.. Нова експозиция за 1 млн. лв. ще се прави в някогашния детмаг “Снежанка ”. Дружеството на пловдивските художници пък ще се снабди със зала за над 4 млн. лв..

“Правим всичко това, тъй като през 2019 година Пловдив би трябвало да показа почтено България на европейската културна карта ”, обобщава кметът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР