2017 година беше успешна година за Агенцията по заетостта. Това

...
2017 година беше успешна година за Агенцията по заетостта. Това
Коментари Харесай

Работници без договор се крият в гората от Инспекцията по труда

2017 година беше сполучлива година за Агенцията по заетостта . Това регистрира пред икономическата парламентарна комисия Драгомир Николов , изпълнителен шеф на Агенцията по заетостта.

Намалено е нивото на безработица на 7,2% като от 2009 насам това е най-ниското равнище. 239 000 работни места са оповестени в Бюрата по труда през предходната година. В сферата на преработващата индустрия, търговията има най-голямо търсене на работна мощ.

През 2017 година е открита работа на близо 240 000 лица . 11 000 лица са били подготвени по държавни стратегии, стана ясно още от думите му.

По младежката стратегия са включени близо 15 000 младежи . След привършване на програмата повече от 50% са останали за непрекъснато на работа. По друга стратегия за младежи към 20 000 души до 29 години са намерили своето работно място. Подобрените резултати той си изяснява с растежа на стопанската система.

Шефката на Главна ревизия по труда Румяна Михайлова уточни, че в последните години са увеличени пълномощията на инспекцията и даде за образец кратковременните контракти в сфери като селското стопанство, за чието съблюдаване се съблюдава прецизно.

Нивата на трудовите контузии в някои браншове като строителство понижават . През предходната година в бранша са намалели трудовите злополуки , а равнището на смъртните случаи се резервира.

Най-много нарушавания на трудовото законодателство ГИТ регистрира в дребните и междинни предприятия . Михайлова регистрира и нараснала разкриваемост на случаите за работа без трудов контракт. Усилията на инспекторите са ориентирани към предприятията на открито-селско стопанство, горско стопанство. Установяването на този тип нарушавания става по-трудно, тъй като елементарно лицата, които работят без трудови контракти, се укриват, изясни шефката на ГИТ и уточни образец, в който такива чиновници са избягали.

Заместник-социалният министър Лазар Лазаров също е удовлетворен от работата на МТСП и неговите структури през предходната година. Облекчен е достъпът до пазара ни на труда на жители от трети страни. Почти 60%, включени в ограничения и стратегии са траяли своята претовареност. Лазаров разясни, че всички дами, които са включени в ограниченията по претовареност, в следствие се оправят по-добре, в сравнение с мъжете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР