2017 г, която изтича бе много трудна година за изпълнението

...
2017 г, която изтича бе много трудна година за изпълнението
Коментари Харесай

Иван Димов: 2017г. бе много трудна година за програмата "Наука и образование за интелигентен растеж"


2017 г, която изтича бе доста сложна година за осъществяването на Оперативна стратегия "Наука и обучение за образован растеж", в това число и за нейното опазване като такава. Това сподели проф. Иван Димов, зам.-министър на образованието, който откри Годишното осведомително събитие на Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Като триумф мога да посоча обстоятелството, че Управляващият орган на Оперативната стратегия съумя да осъществя главните действия, свързани с осъществяването на Плана за деяние, признат от служебния кабинет, който беше и нашият отговор към част от сериозните констатации и получения одитен отчет на Европейската комисия през 2017г. “, сподели Иван Димов. Той акцентира, че новите 9 интервенции на Оперативна стратегия, които ще се разгласят през 2018г. са на обща стойност 180 млн. лева

Основните цели на Оперативна програма НОИР, в подтекста на тактиката „ Европа 2020 “, са: повишение на вложенията за просвета и научни проучвания до 1,5% от Брутният вътрешен продукт, понижаване на % на прибързано напусналите учебно заведение до под 11%; увеличение на % на приключилите висше обучение до 36% от хората сред 30 и 34 годишна възраст. Оперативна стратегия "Наука и обучение за образован растеж" (ОП НОИР) е поверена на Министерството на образованието и науката (МОН), а общият й бюджет възлиза на 1.37 млрд.лв. (европейско и национално финансиране). Програмата се финансира от Европейския фонд за районно развиване и Европейския обществен фонд.

Към сегашния миг 63% от ресурса или 868 млн. е в стартирани схеми, нестартираните процедури са на стойност към 500 млн. или 36-37%. От бюджета на Оперативната стратегия, сподели изпълнителният шеф на ИА „ Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ Кирил Гератлиев.

Одобреният бюджет от комитета е 868 млн. или 63% от общия бюджет на програмата. Бюджетът в оповестени процедури е в размер на 805 млн. или това са 58% към този момент от общия бюджет. Договорените средства е в размер на 292 млн., което към този момент е 21-22% от общия бюджет. Реално изплатените средства са в размер на 120 млн. или под 9% от общия бюджет на оперативната стратегия. Верифицираните средства са 72-73 млн. към сегашния миг. Цифрите са настоящи към 31 октомври 2017г., сподели той.

По време на събитието беше направена проява и от учениците от клуба по роботика към СМГ, финансиран по план „ Твоят час “. Явор, който е на 16 години и учи в Софийската математическа гимназия сподели, че те се занимават с роботи, направени от LEGO. Подготвят се за надпревари, а през днешния ден можеха да се видят някои задания от предходни надпревари. Роботите са най-различни, защото самият робот е единствено една част и към него могат да изградят най-различни плъгини, могат да се поставят датчици, мотори. Така техните роботи могат да се движат, да разграничават цветове, да регистрират отдалеченост, има най-различни датчици. „ Слагаме ги, връзваме ги с кабели към основната част и ги програмираме на компютър след това “, сподели Явор. Той самият още не е бил на съревнование, за първа година се занимава с роботика, отхвърля да е мъчно, даже споделя, че е занимателно. „ Аз се занимавам с това, тъй като ми е забавно да програмирам, всеки обича да си играе с конструктор, тъй че. “, сподели с усмивка той. По „ Твоят час “ се финансира планът. Благодарение на него купихме няколко робота, в този момент чакаме да купим още примерно един робот, с цел да можем доста тимове да вземат участие в надпреварата, сподели Даниел, който е на 17 години и също е ученик на Софийска математическа гимназия. Състезанието се организира всякога на друго място и по думите на младият мъж е с много забавна стратегия. То включва и отборни игри, в които се дават задания и тимовете би трябвало да покажат какъв брой са сплотени като екип. „ Това е главното нещо, което те научават – да работят като екип и това им оказва помощ в бъдеще като работят в някоя компания “, описа той. Програмирането тук съгласно него не е мъчно. Даниел изясни, че и те като възпитаници преподават, по този начин да се каже на по-малките възпитаници. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР